Hamilelik yada Doğum Durumunda Kıdem Tazminatı Ödemesi Yapılır Mı?

Çalışan kadınlar hamile kalmaları durumunda yada doğum sürecinde işyerinde istifa ederek kıdem tazminatıyla işten ayrılma hakları var mı? Kadınlar aman dikkat işte o kural.
Hamilelik yada Doğum Durumunda Kıdem Tazminatı Ödemesi Yapılır Mı?

Kadın çalışanların kıdem tazminatı konusunda ellerinde olan bazı özel haklar var. Bu hakların neler olduğunun iyi bilinmesi çalışanlara büyük avantaj sağlarken bazı yanlış bilgiler ise hak kaybına neden olabilir. Bu kapsamda bilinmesi gereken en önemli haklardan bir tanesi kıdem tazminatı.

ÇALIŞAN KADINLAR İÇİN KIDEM TAZMİNATI

Çalışma hayatında yer alan kadınlar için kıdem tazminatı ödemelerinde istifa hakkı olan tek bir özel durum var.

Eğer çalışan kadınlar evlenmişlerse; evlilik tarihinden sonraki bir yıl içinde sözleşmelerini fesh ederek kıdem tazminatı alma hakları var. Yani kadın çalışanlar evlilik nedeniyle iş sözleşmelerini sonlandırabilir ve kıdem tazminatlarını alarak işten ayrılabilirler.

Ancak çalışan kadınlar hamile olmaları ve bebek bekledikleri süreçte uada doğumdan sonraki günlerde işten ayrılmak isterlerse kıdem tazminatı alamazlar. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır. Bu çerçevede çalışan kadınlar doğum nedeniyle iş sözleşmelerini sonlandıramazlar ve kıdem tazminatı alarak işlerinden çıkamazlar.

İş sözleşmesinin sonlandırılması durumu sadece evlilik kapsamında sağlanır.

NE KADAR KIDEM TAZMİNATI ÖDENİR?

Kıdem tazminatı ödemelerinde hesaplama işlemi, yanı işyerinde çalışılan yıllık süre aylık brüt maaş tutarı kadar tazminat anlamına geliyor. Örnek olarak bir işyerinde 2 yıldır çalışan bir çalışan işten çıkarılması durumunda 2 aylık brüt maaş tutarı kadar kıdem tazminatı alır.