Hayvancılık İşletmelerine Ağıl Ahır Yapımı İnşaat Ve Makine Alımı Hibe Desteği Verilmesi Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı

21 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete'de Büyükbaş ve “Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Karar” yayımlandı. Bu karara göre hayvancılık işletmelerine ağıl ve ahır yapımı, kapasite artırımı, makine, alet ve ekipman alımı konusunda hibe desteği verileceği bildirildi.
Hayvancılık İşletmelerine Ağıl Ahır Yapımı İnşaat Ve Makine Alımı Hibe Desteği Verilmesi Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı

21 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete'de Büyükbaş ve “Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Karar” yayımlanarak yürürlüğe gridi. Bu karara göre hayvancılık ile uğraşan işletmelere devlet tarafından çeşitli kalemlerde hibe desteği yapılacak. Hibe destekleri ile ağıl ve ahır inşaatları da yapılabilecek. Bu şekilde hayvancılık işletmeleri devlet yardımı ile modernleştirilebilecek.

HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ KİMLERE VERİLECEK?

Yayımlanan karara göre işletmeleri en az 1 tıldır faaliyette olan ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sistemlerinde kaydı bulunan gerçek ve tüzel kişi hayvan yetiştiricilerine hibe desteği verilecek. Bu şartı yerine getiren işletmeler belir oranlarda ve belirli kalemlerde hibe desteği alabilecekler. Hibe destekleri Tarım ve Oman Bakanlığı tarafından verilecek.

HANGİ ALANLARDA HİBE DESTEĞİ VERİLECEK?

Yapılan bilgilendirmeye göre yeni ahır ve ağıl yapımı ile kapasite artırımı ve rehabilitasyonu için yapılan inşaatlarda işletmelere hibe desteği verilecek. Ayrıca hayvan barınağı için çadır almak isteyen işletmelere de hibe desteğinden yararlanma hakkı tanınacak. Bunun yanında yem hazırlama makinesi, gbre sıyırıcısı sistemi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşıma ünitesi, otomatik suluk gibi makine ve ekipman alımlarında da hibe desteği verilecek. İşletmelere verilecek bu hibe desteklerinin oranının ise yüzde 50 olacağı bildirildi.

HİBE DESTEĞİNDEN NASIL YARARLANILACAK?

Hayvancılık işletmelerine verilecek olan hibe desteğinden yararlanmak için Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvuru yapılacak. Başvuruları onaylanan gerçek ve tüzel kişiler yatırım konularının her birinden bir defa yararlanabilecekler. Yatırım tutarının desteklenecek olan üst sınırını Tarım ve Orman Bakanlığı belirleyecek. Eğer yatırım tutarının üst sınırı aşılırsa aşılan kısım başvuran işletme tarafından karşılanacak. Belirtilen sürelerde projelerini tamamlayan işletmeler bu hibe desteklerini alabilecekler.

HİBE DESTEĞİ ÖDEMELERİ NASIL YAPILACAK?

Hayvancılık işletmelerine yapılacak olan hibe desteği ödemeleri Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvancılığın Geliştirilmesi Programında bulunan sermaye transferleri ödeneğinden karşılanacak. Hibe desteği ödemelkeri Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak. Ziraat Bankası destekleme tutarının yüzde 0,2'sini hizmet komisyonu olarak alacak.