Hırsızlık Olaylarından Apartman Ve Site Yönetimleri Sorumlu Mudur, Tazminat Ödenir Mi?

Apartmanlarda veya sitelerde güvenlik tedbirlerinin alınması konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor. Apartman veya site yönelimleri güvenlik tedbirlerinden sorumlu mudurlar?
Hırsızlık Olaylarından Apartman Ve Site Yönetimleri Sorumlu Mudur, Tazminat Ödenir Mi?

Apartmanlarda veya sitelerde ortak yaşamdan dolayı yönetimlere ekstra görevler düşmektedir. Bunlardan birisi de güvenliktir. Ancak bu konuda kat malikleri ile apartman veya site yönetimleri arasında zaman zaman anlaşmazlıklar meydana gelebilmektedir. Peki apartmanlarda güvenlik tedbirlerinin yetersiz oluşundan kim sorumludur?

APARTMANLARDA VEYA SİTELERDE HIRSIZLIK OLAYLARINDAN KİM SORUMLUDUR?

Apartmanlarda veya sitelerde güvenlik tedbirlerinin yeterli olmayışı nedeniyle bazen hırsızlık olayları yaşanmakta ve bazı kat malikleri büyük maddi kayıplarla karşılaşabilmektedir. Bu konuda sorumluluk sınırlarının hukuki dayanakları araştırma konusu oluyor. Türkiye'de hukuki sistemde özel olaylara karşı Yargıtay tarafından alınan kararlar emsal olabiliyorlar. Apartman veya sitelerde güvenlik zaafiyeti sorumluluğuna dair Yargıtay'ın önemli bir kararı bulunuyor.

MAHKEME VE YARGITAY SİTE VE APARTMAN YÖNETİMLERİNİ SORUMLU TUTUYOR

İstanbul'da bir sitede gerçekleşen oılayda kat maliklerinden birisinin evine hırsız girmesi sonucunda altınları çalındı. Bu olay sonrasında kat maliki sitedeki güvenlik zaafiyetini gerekçe gösteren kat maliki olaydan dolayı site yönetiminden ve sitenin güvenliğini sağlayan güvenlik şirketinden şikayetçi oldu.

Site yönetimine ve güvenlik şirketine tazminat davası açan kat maliki Tüketici Mahkemesi'nden hem maddi hem de manevi tazminat talep etti. Mahkeme kat malikinin bu talebini yerinde görerek site yönetimini maddi tazminata mahkum etti. Ancak site yönetimi davayı temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nde görülen davada bu konuda emsal bir karar verildi. Site yönetiminin temyiz talebini reddeden Yargıtay, mahkeme tarafından verilen kararı onadı. Yargıtay siye yönetimini, “yeterli güvenlik önlemi almadığı” gerekçesiyle hırsızlıktan sorumlu tuttu.

YÖNETİMLER KAT MALİKLERİNİN ZARARLARINI KARŞILAMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Kat Müülkiyeti Kanunu'nun 35. maddesinde yönetimlerin Ana gayrimenkulün korunması ve kat maliklerinin yararına yönelik tedbirleri alması gibi yükümlülükleri bulunduğunu işaret ediyor. Bir apartmanda veya sitede hırsızlık olayının meydana gelmesi durumunda yönetimler bu konuda direkt olarak sorumluluk sahibi olmaktadırlar. Yargıtay'ın emsal kararı ile de güvenlik zaafiyeti olması durumunda yönetimler kat maliklerinin zararlarını karşılamak zorunda kalabiliyorlar.