Hisseli Araziyi Kiraya Vermek İçin Ortakların Tamamından İzin Almak Gerekir Mi?

Hisseli arazilerde tasarrufun nasıl olacağı ve ne şekilde kullanılacağı merak ediliyor. Bir hisseli arazi ne şekilde kiraya verilebilir?
Hisseli Araziyi Kiraya Vermek İçin Ortakların Tamamından İzin Almak Gerekir Mi?

Miras veya bir başka yolla bazı arazilerin mülkiyetleri hisseli olabilmektedir. Böyle bir durumda ise bu arazilerin ne şekilde kullanılabilecekleri, ortakların haklarının neler olduğu merak ediliyor. Hisseli araziler nasıl kullanılır? Hisseli arazilerde ortaklar arasında kararlar ne şekilde verilebilir? Bir hisseli arazi kiralanmak istendiğinde tüm ortakların onayı alınmalı mıdır?

HİSSELİ ARAZİ NASIL KİRAYA VERİLİR?

Ortak hisseli bir gayrimenkulde kiralamanın ne şekilde yapılacağı o ortaklığın şeklinde göre değişebilmektedir. Eğer bir hisseli arazide ortaklık elbirliği mülkiyeti şeklindeyse kiralama kararında tüm ortakların birlikte hareket etmeleri gerekir. Böyle bir ortaklık şeklinde bir ortağın diğer ortaklardan habersiz bir şekilde araziyi kiraya vermesi yasal olarak mümkün değildir. Böyle yapılan kiralamalar da mahkemelerce hızlı bir şekilde iptal edilebilir.

ORTAKLARIN TAMAMININ ONAYI GEREKİR Mİ?

Hisseli arazideki ortaklık şeyli paylı mülkiyet şeklindeyse o zaman farklı kurallar geçerli olmaktadır. Böyle ortaklıklarda sayı ve hisse çoğunluğu ile arazi kiraya verilebilir. Çoğunluk sağlanması durumunda tüm ortakların kiralama işlemine onay vermeleri gerekmez. Hatta bir ortağın hissesi çoğunluk sağlıyorsa tek başına kiralama işlemine karar verebilir. Diğer ortakların buna itiraz etme hakları bulunmamaktadır.

KİRA GELİRLERİ HİSSE PAYLARINA GÖRE DAĞITILMALI

Hisse sahiplerine bildirilmeden çoğunluk esası ile yapılan kiralamalar yasaldır. Ancak bu konuda dikkat edilmesi hususlar bulunmaktadır. Elde edilen kira geliri hisse paylarına göre dağıtılmak zorundadır. Bu konuda herhangi bir aksama meydana gelmesi durumunda yasal süreçler başlatılabilir.

Yasal süreçte ortakların izleyecekleri iki yol bulunmaktadır. Bunların ilki kiracıya ihtarname göndererek kira bedelinin kendilerine düşen payının kendilerine ödenmesini isteyebilirler. Bir diğer yol ise mahkemeye başvurarak gayrimenkule müdahalenin önlenmesini talep edebilirler.