Hisseli Tapuya Haciz Gelir Mi, Gelirse Satış Nasıl Olur?

Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkule haciz gelip gelmeyeceği ve eğer haciz gelirse satışın nasıl olacağı merak ediliyor. Hisseli tapuya haciz gelirse satış işlemi nasıl yapılır?
Hisseli Tapuya Haciz Gelir Mi, Gelirse Satış Nasıl Olur?

Hisseli tapuya sahip gayrimenkullerin haciz işlemine uğrayıp uğramayacakları merak ediliyor. Birden çok kişinin mülkiyet hakkı bulunan gayrimenkuller için haciz işlemi uygulanırken hangi esasların takip edildiği araştırılıyor. İşte hisseli gayrimenkuller için haciz işlemi uygulanması durumunda hissedarları bekleyen süreçler...

HİSSELİ GAYRİMENKUL HACİZ EDİLİRSE NE OLUR?

Hisseli bir gayrimenkul hissedarlardan birisinin veya tamamının borçlarından dolayı haciz işlemine tabi tutulabilir. Bu durumda ilgili gayrimenkul için haciz işleminin tüm unsurları ayrım olmaksızın uygulanır. Hacize konu olan borçtan dolayı borcun sahibinin gayrimenkuldeki hissesi satışa çıkarılabilir. Bu satış işlemi için ilgili icra dairesi yetkilendirilir ve satış süreci tamamen bu şekilde belirlenir.

Hisseli gayrimenkulün bir hissesine getirilen haciz ile satışı gerçekleşebilir. ANcak burada kritik bir ayrıntı bulunmaktadır. Normalde hisseli gayrimenkullerde hissedarların önalım hakkı bulunmaktadır. Bir gayrimenkulün hissesi satılacaksa ilk alım hakkı hissedarlardır. Ancak gaciz yoluyla satışı yapılacak olan gayrimenkul hissesinde önalım hakkı uygulanmamaktadır. İcradan yapılacak satış ihalesine üçüncü kişiler katılıp gayrimenkul hissesini satın alabilirler. Hissedarlar da bu ihaleye katılıp gayrimenkul hissesini satın almak isteyebilirler. Bu durumun önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır.

Gayrimenkullerde ortaklık şekilde kurular hissedarlık pek tercih edilen bir yöntem olmamaktadır. Bundan dolayı da bu şekilde satışlara yüksek talep gösterilmemektedir. Yine de üçüncü kişiler icra yoluyla gayrimenkul hissesini satın alırlarsa yeni bir ortaklık tesis edilir. Bu ortaklık neticesinde diğer hissedarların hisseleri de tehlikeye girebilir. Mahkeme kanalıyla satışı talep edilebilir ve halk arasında ya sat ya al olarak bilinen uygulama yapılabilir. Üçüncü kişilerin gayrimenkul hissesi satın almalarının diğer hissedarlar için böyle bir tehlikesi bulunmaktadır.

Emlak365.com