Hisseli Tapuya Sahip Bir Gayrimenkulün İcradan Satışında Diğer Hissedarların Durumu Nedir?

Mülkiyeti üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğu gayrimenkullerin tapuları olan hisseli tapudaki bir hissenin icra yoluyla satılması durumunda diğer hissedarların durumu ne olur?
Hisseli Tapuya Sahip Bir Gayrimenkulün İcradan Satışında Diğer Hissedarların Durumu Nedir?

Türkiye'de gayrimenkul hukuku gereği bir gayrimenkulün tapusu birden fazla kişi üzerine olabilir. Genellikle bu şekilde tapu tesisi miras yoluyla mülkiyeti değişen gayrimenkullerde geçerli olmaktadır. Örneğin bir baba vefat etmesi durumunda onun sahip olduğu gayrimenkul üzerinde tüm çocukları hak ve hisse sahibi olurlar. Bu şekilde mülkiyet intikali ile hisseli tapu tesis edilmektedir. Peki hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulde hissedarlardan birisinin hisse payı icra yoluyla satışa çıkarılırsa ne olur?

HİSSELİ TAPUNUN İCRA YOLUYLA SATIŞI

Kişilerin yasal borçlarından dolayı icra takibi yapılabilmektedir. Böyle bir durumda da borçlu kişinin sahip olduğu gayrimenkullerin icra kanalıyla satışı gündeme gelmektedir. Bu durumda en büyük sorun hisseli tapularda yaşanmaktadır. İcra takibi yapılan hisse sahibinin borcundan dolayı gayrimenkul hissesi icradan satılabilir. Bu durumda diğer hissedarların durumu ne olur?

ÖN ALIM HAKKI DEVAM EDER Mİ?

Bir hisseli tapunun icra yoluyla satışı farklı kuralların uygulanması anlamına gelmektedir. Esasında hisseli gayrimenkul satışında diğer hisse sahiplerinin ön alım hakkı bulunmaktadır. Yalnız icra yoluyla satış gerçekleşirse böyle bir ön alım kuralı uygulanmaz. İsteyenler bu gayrimenkul hissesini satın alabilirler. Böylelikle farklı bir kişi gayrimenkul hissesi sahibi olarak ortaklıkta değişikliğe gidilir.

HİSSELİ TAPUNUN RİSKLERİ NELERDİR?

Hisseli tapunun bazı riskleri bulunmaktadır. Hisse sahipleri hisseleri oranında gayrimenkul üzerinde hak sahibi olabilirler. Tüm hisseyi satın almak için girişimlerde de bulunabilirler. Ya al ya ver şeklinde bilinen sistemin uygulanması ile hissedarlar makul olmayan fiyatlarla hisselerini satmak zorunda kalabilirler. Ortaklar gayrimkul üzerinde tasarrufta bulunmak istediklerinde diğer hissedarların da onayını almak zorundadırlar. Hisseli tapuya sahip gayrimenkullerde sağlanacak olan fayda oldukça düşük olmaktadır. Bundan dolayı da hisseli tapuların sona erdirilmesi sık sık karşılaşılan bir durumdur.