Hizmet Almayan Kat Malikleri Apartman Veya Site Aidatından Muaf Olabilirler Mi?

Apartman veya sitelerde toplanan aidat paralarını bazı ev sahipleri ödemek istememektedirler. Peki hizmet alınmayan evlerde aidattan muafiyet olur mu?
Hizmet Almayan Kat Malikleri Apartman Veya Site Aidatından Muaf Olabilirler Mi?

Apartmanlarda veya sitelerde ortak giderlerin karşılanması ve hizmetlerin aksamaması için kat maliklerinden aidat adı altında belirli miktarlarda ödemeler alınmaktadır. Bu aidat ödemelerine genellikle tüm kat malikleri katılmaktadır. Ev kiradaysa ev sahibi adına aidar ödemeleri kiracıla tarafından yapılmaktadır. Ancak bazen hizmet alınamadığı için apartmanlarda veya sitelerde aidat ödemesi yapılmak istenmemektedir. Peki bu talebin yasal bir dayanağı var mı? Hizmet almayan kat maliki aidattan muaf tutulmasını talep edebilir mi?

HER KAT MALİKİ ARSA PAYI ORANINDA ORTAK GİDERLERE KATILMALI

Apartmanlarda ve sitelerde yapılacak olan uygulamaların çerçevesi Kat Mülkiyeti Kanunu ile çizilmiştir. Bu kanuna göre tüm kat maliklerinin ortak giderlere katılmak zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin apartmanın temizliği için bir maliyet varsa bu maliyete herkers arsa payı oranında katılmalıdır. Keza asansör hizmetinde de bu durum uygulanmaktadır. Zemin katta oturanlariçin asansör masrafına katılmak pek mantıklı gelmemektedir. Ancak zemin katta oturanlar da asansör masraflarına katılmaktan kendilerini muaf tutamazlar.

AİDAT MUAFİYETİ MÜMKÜN MÜ?

Bir apartmanda veya sitede aidat yükümlülüğü tüm kat maliklerine aittir. Kış aylarında evi boş olan bir ev sahibi kullanım yapmadığı için yakıt parasından muafiyet talep edemez. Ancak bunun bir istisnası zor da olsa mümkündür. Bu istisnai duruma göre apartman veya site yönetim planında aksi yönde bir karar alınmış olması gerekiyor. Örnek verilecek olursa zemin katta oturanlar asansör masraflarına katılmazlar şeklinde yönetim planında bir madde yer alırsa bu kişiler bu masraflara katılmazlar. Bunun için tek şart yönetim planına bu detaya yer vermektir.

Hizmet alamama ortak giderlere katılımda muafiyeti gerektirmez. Kaat maliki olmak ortak giderlere katılmak anlamına gelmektedir.