İfraz Haritası Nedir?

İfraz işleminin yapılabilmesi için ifraz haritası oluşturulması şarttır. Peki, ifraz haritası nedir, ifraz işlemi nasıl gerçekleştirilir?
İfraz Haritası Nedir?

İfraz işleminin yapılabilmesi için ifraz haritası oluşturulması şarttır. Peki, ifraz haritası nedir, ifraz işlemi nasıl gerçekleştirilir?

İfraz, tek parça halinde olan arsanın parsellere bölünmesi anlamına gelir. Bu ayırmanın tapuda işletilebilmesi için ilk olarak haritalamanın gerçekleştirilmesi gerekir.



Harita mühendislerinin yapacakları bu işlem imar planına göre parselasyon yapılabilmesi için önemlidir. Arsanın değerinin arttırılması ya da daha rahat bir satışın gerçekleştirilebilmesi için pek çok insan ifraz işlemi yapmaktadır.



İfraz İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?



İfrazın yapılabilmesi için ilk olarak haritalama yapılır. Bu haritalamada birleştirilecek olan arsalar belirlenir. Ayrıca kamuya verilecek bölgeler de var ise onlar da ifraz haritasında belirtilir.



Daha sonrasında arsa belediye ve mücavir alanının içerisindeyse belediyeye bu harita sunulur. Arsa bu alanın dışında kaldığı durumlarda ise onay için il idare kuruluna başvurulmalıdır. Yani ifraz işlemini kim yapar sorusunun cevabı belediye ya da il idare kuruludur.



Hazırlanan bu planlar ile ilgili karar 1 ay içerisinde verilir. Kararın ardından da imar planlarının 15 günde tapu sicil müdürlüğünde tescil işlemi yapılması gerekir. Tapu tescil müdürü işlemleri 1 ay içerisinde sonuçlandırmalıdır.



İfraz Edilemeyecek Alanlar Nelerdir?



Parselleme işlemi gerçekleştirilirken ilk olarak arsaya ilişkin bir imar planında farklı hükümler olup olmadığına bakılmalıdır. Aksi bir durum olmadığı sürece,



• Asgari ölçüler,



• Yol durumu,



• Mevcut yapılar,



Gibi şeyler göz önüne alınarak parsellere ayırma işlemi yapılmalıdır. Ancak parselasyonda dikkat edilmesi gerekenler vardır. Örneğin sel, heyelan gibi afet bölgesinde bulunan alanların tehlike arz ediyor olması durumunda ifrazı yapılamaz.



Bir başka nokta ise parsellerin oluşturulması sırasında tüm parsellerin yola cephesinin bulunması şartının olmasıdır. Şayet bir parselin yola bakan kısmı yoksa bu durumda ifraz gerçekleştirilemeyecektir. İfraz haritası oluşturulurken de bu gibi etkenler göz önüne alınmalıdır.



Emlak365.com