İmar Barışı / Affı Soru Cevap

GYODER ve İTO ortaklığı ile düzenlenen imar barışı paneli kapsamında en çok sorulan imar affı soruları ve yanıtları yayımlandı. İşte o sorular ve merak edilen yanıtları...
İmar Barışı / Affı Soru Cevap

GYODER ve İTO ortaklığı ile düzenlenen imar barışı paneli kapsamında en çok sorulan imar affı soruları ve yanıtları yayımlandı. İşte o sorular ve merak edilen yanıtları...

Yapı Kayıt Belgesi Ücreti Nasıl Hesaplanır?



Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranındadır.



İmar Barışı / Affı Ücreti Ne Kadar?



imarbarisi.csb.gov.tr adresinde bulunan hesaplama aracı üzerinden söz konusu yapıya ait bedeli hesaplanabilir.



İmar Barışı / Affı Ücreti Nereye Yatırılır?



İmar affı ücreti Ziraat Bankası şubeleri üzerinden yatırılacak



İmar Barışı Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti Harcı Nasıl Hesaplanacak?



Yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yapılarda tüm yapı ve toplam arsa üzerinden hesaplama yapılır.



Kaba İnşaat İmar Barışı / İmar Affı



06.06.2018 tarihinde yayınlanan Yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin Usul ve Esaslar Tebliğinin 6. maddesinin 6. fıkrasında, "İnşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir" denilmektedir.



Hazine Arazileri Rayiç Bedelleri



Emlak rayiç bedelleri ilgili kurumlardan (belediye, Gelir İdaresi Başkanlığı vb.) temin edilecektir.



Apartmanlarda İmar Barışı Nasıl Yapılır?



Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda başvuru yapı maliklerinden biri tarafından yapılmalıdır. Bu durumda her bağımsız birim için ayrı yapı kayıt belgesi bedeli hesaplanmaz. Belirlenen bedel yapının tamamı için hesaplanan bedeldir. Her malik hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorundadır. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmez. Yapı kullanma izni bulunan yapılardaki aykırılıklarda, aykırılık hangi bağımsız birim ile ilgili ise o bağımsız birimin yapı maliki tarafından başvuru yapılır ve kendi bağımsız bölümleri için ödenmesi gereken bedeli ödemeleri durumunda aykırılığı olan bağımsız bölüm belirtilerek Yapı Kayıt Belgesi düzenlenir.



İmar Barışı / Affı Taksitlendirme Olacak Mı?



Yürürlükte olan 06.06.2018 tarihli Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğine göre Hazine taşınmazlarının satışı harici yapılacak ödemelerde taksitlendirme söz konusu değildir.