İnşaat Sektöründe 600 Bin İşçiye Kötü Haber! İndirim Kararı İçin Geri Adım Atılmadı!

İnşaat sektörü ile çimento sektörünü karşı karşıya getiren fahiş zamlardan dolayı başlayan boykotun yankıları devam ediyor. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası yetkilisinden yeni açıklama geldi.
İnşaat Sektöründe 600 Bin İşçiye Kötü Haber! İndirim Kararı İçin Geri Adım Atılmadı!

İnşaat sektörü ile çimento sektörü arasında patlak veren krizin yankıları sürüyor. Çimento fiyatlarına yüzde 200 zam yapılması karşısında İMKON öncülüğünde inşaat sektöründe boykot kararı alınmış ve uygulamaya sokulmuştu. Türkiye'de çok sayıda inşaat durmuş ve bu inşaatlarda çalışan işçiler de çalışamaz hale gelmişti.

600 BİN İNŞAAT İŞÇİSİ İŞTEN ÇIKARILABİLİR

İnşaat sektörü temsilcileri boykotu uzatma yöneünde karar alabileceklerini belirtirlerken 600 bin inşaat işçisinin işsiz kalması gibi bir riskin olduğunu ifade ettiler. Bu konuda sorumluluğun fahiş fiyat artışları yapan çimento sektöründe olduğunu belirten inşaat sektörü temsilcileri topu çimento sektörüne attılar.

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDEN SAVUNMA

Çimento sektörünün temsilcileri de yaşanan bu gelişmeler neticesinde yeni bir açıklama yaptılar. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) üst düzey yetkilisi tarafından yapılan açıklamada çimento maliyetlerindeki artışlara dikkat çekti. Döviz kurlarındaki meydana gelen artıştan dolayı ithal enerji fiyatlarının yüzde 270 zamlandığını belirten üst düzey yetkili bu yükselen maliyetlerin yalnızca bir kısmını çimento fiyatlarına yansıttıklarını ifade etti.

MALİYET ARTIŞININ TAMAMINI FİYATLARA YANSITMADIK

Çimento sektörünün üst düzey temsilcisi maliyet kalemlerinde meydana gelen artışlara değinerek, “Artan maliyetlerimizin tamamını çimento fiyatlarına yansıtamadık. Biz böyle bir fedakarlık yapılırken toplum önüne atılmamız doğru değil. Çimentonun bir de nakliye boyutu var. Orada da artan bir maliyet bulnuyor. Çimento üretim maliyetleri içerisinde dövize bağlı enerjinin maliyeti yüzde 80'e ulaştı. Bundan dolayı da kur arttıkça maliyet de yükseliyor.” dedi.

AKARYAKITA DA BİZ Mİ ZAM YAPTIK?

Çimento sektörünün sorumluluk aldığını söyleyen üst düzey yetkili, “Tekrar ifade ediyorum. Bizim yapmamız gereken maliyet artışı zamları fiyatlara yansıtılmamıştır. Yaşnızca bir kısmını fiyatlara eklemek zorunda kaldık. Nakliye ve bayi karı gibi kalemlerde fiyat artışları olmuş. Bundan biz sorumlu tutulamayız, bunun kontrolü tamamen bizim dışımızda oluyor. Bugün nakliye fiyatları ton başı 100 TL'ye çıkmış. Akaryakıta da biz mi zam yaptık?”ifadelerini kullandı.