İnşaatı Tamamlanmamış Ve İskanı Alınmamış Apartmanlarda Aidat Ödemeleri Başlar Mı?

İnşaatı tam olarak bitmemiş ve iskanı alınmamış apartmanlarda aidat ödemelerinin başlayıp başlamayacağı merak ediliyor. Böyle durumlarda kat maliklerinden aidat talep edilebilir mi?
İnşaatı Tamamlanmamış Ve İskanı Alınmamış Apartmanlarda Aidat Ödemeleri Başlar Mı?

Türkiye'de inşa edilen apartmanlarda zaman zaman inşaat tamamlanmadan yerleşimler olabiliyor. Böyle bir durumda iskan dahi alınmadan kat malikleri satın almış oldukları bağımsız bölümlere yerleşebiliyorlar. Dolayısıyla ortak gider adı altında bir masraf bu süreçten sonra oluşmaya başlıyor. Ancak bazı kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinde inşaat sürdüğü için bu evlere yerleşemiyorlar. İşte bu noktada apartman aidatları en büyük tartışma konusu oluyor.

TAMAMLANMAMIŞ İNŞAATTA APARTMAN AİDATI ÖDENİR Mİ?

İnsanlar satın almış oldukları evlerin inşaatları henüz tamamlanmadan ve kendileri de içerisine girmeden bir apartman aidatı ödemesi yapmak istemiyorlar. Bu da sık sık karşılaşılan bir sorun olarak biliniyor. Ancak burada Kat Mülkiyeti Kanunu konunun ana hatlarını net bir şekilde belirliyor. Kat irtifakı kurulan gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmamış ve bağımısz bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa kat mülkiyetine geçilmemiş dahi olsa kat mülkiyeti esasları uygulanır. Dolayısıyla böyle bir durumda kat maliklerinden apartman aidatları talep edilebilir.

Tamamlanmamış inşaata sahip apartmanlarda eğer bağımsız bölümlerin üçte ikisinde yerleşimler olmuşsa yönetimler oluşturulabiliyor. Bu şekilde de apartman kuralları da işlemeye başlıyor. Dolayısıyla tüm kat malikleri yani bağımsız bölümlerin mülkiyet sahipleri bu yönetim kurallarına uymak zorundalar. Apartman aidatı ödenmesi de bu kurallar içerisinde değerlendirilmektedir. Bu aidat ödemelerini yapmamak hukuken imkansızdır.

Evinde inşaat bitmemiş olan kat maliklerinden genellikle apartmanlarda aidat talep edilmemesi şeklinde yasaya dayanmayan bir uygulama yapılmaktadır. Burada inisiyatif tamamen apartman yönetimindedir. Ancak diğer kat maliklerinin de buna onay vermeleri gerekir. Bu şekilde anlaşmazlığa çözüm üretilebilmektedir. Lakin bu çözümü uygulamak zorunluluk olarak değerlendirimemelidir.