İnşaatın Maliyeti Arttı, Yeni İnşaat Ruhsatı Sayısı Düştü!

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan yeni yönetmelikler müteahhitlerin yeni ruhsat taleplerini düşürdü!
İnşaatın Maliyeti Arttı, Yeni İnşaat Ruhsatı Sayısı Düştü!

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan yeni yönetmelikler müteahhitlerin yeni ruhsat taleplerini düşürdü!

Yükselen kredi faiz oranları konut satışlarını olumsuz etkilemeye devam ederken müteahhitler bir yandan yükselen inşaat maliyetleri bir yandan da yeni yönetmeliklerin yüklediği maddi sorumluluklar ile mücadele ediyor.



Depreme Dayanıklı Konutlar İnşa Etmeliyiz



Konu hakkında özel bir röportaj yayımlayan Olay Gazetesi yazarlarından İhsan Aydın sık değişen yönetmeliklerin inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.



Türkiye'nin büyük bir deprem kuşağı üzerinde yer aldığını belirten Aydın bu nedenle Japonya'da olduğu gibi Türkiye'de depreme dayanıklı konutların inşa edilmesi gerektiğini söyledi.



Her Yeni Yönetmelik İnşaat Ruhsatı Sayısını Düşürüyor



Aydın röportaj yapmış olduğu Levent Kaya ile inşaat sektörünü değerlendirdi.



Levent Kaya Bursa'nın Gürsu ilçesinde 2014 yılından bu yana alınan inşaat ruhsatı rakamlarındaki dramatik düşüşü gözler önüne serdi.



2014 yılında Gürsu ilçesinde toplam 215 yeni inşaat ruhsatı alındığını açıklayan Kaya 2019 yılının ilk 4 ayında ise sadece 4 inşaat ruhsatı alındığını söyledi.



Yönetmelik Değişiklikleri İnşaat Sektörünü Olumsuz Etkiliyor



Yapılan her yeni yönetmelik değişikliğinin sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Kaya "Ülkemizin içinden geçtiği zorlu ekonomik şartlarda sık ve altyapısı hazırlanmadan özellikle ekim 2017'den beri yapılan yönetmelik değişiklikleri (Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği-Büyükşehir İmar Yönetmeliği-Otopark Yönetmeliği-Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve son olarak da zemin raporlarını düzenleyen yönetmelik) ekonomide, özellikle de inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılara tuz biber olmuştur" diyerek yeni yönetmelikleri eleştirdi.



Zemin Etütü 15 Bin Liraya Yükseldi



2018 yılında yapılan zemin etütü için 2 bin lira ödendiğini söyleyen Levent Kaya bu ücretin 15 bin liraya yükseldiğini, üstelik belediyelerin eski zemin etüdü raporlarını da kabul etmediğini söyleyerek ilave sondaj ve sismik talebinin yapı sahiplerine en az ilave 10 bin liralık maliyet daha yüklediğini söyledi.



Belediyelerin çarpık kentleşmeyi önlemek adına inşaat yapmak isteyen müteahhitlere kolaylık sağlaması gerektiğini belirten Kaya doğru ve uygulanabilir planlamanın önemine dikkat çekti.



Emlak365.com