İnşaatta Grev Kararı İhracat Kısıtlaması Getirdi! Müteahhitler Memnun, Çimentocular Batarız Diyor

Ticaret Bakanlığı yüksek fiyat artışı nedeni ile çimento ve klinker tartışmalarına el koydu. Klinker ve çimento ihracatına sınırlama getirdi.
İnşaatta Grev Kararı İhracat Kısıtlaması Getirdi! Müteahhitler Memnun, Çimentocular Batarız Diyor

İnşaat sektöründe çimento fiyatlarına zam isyanı grev kararına dönüşmüş, müteahhitler 15 gün iş bırakma kararı almıştı. Alınan karar sonrasında hem Rekabet Kurulu hem de Ticaret Bakanlığı devreye girmiş tarafların talepleri ve açıklamaları mercek altına alınmıştı.

İlk olarak İhracatı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ kaspamında çimento daha sonra ise klinker ihracatına sınırlama getirdi. Alınan kararlar müteahhitleri sevindirirken bu seferde çimento üreticileri isyan etti. İnşaat sektörünün en önemli maliyet kalemleri arasında yer alan çimento ve klinker için böylelikle ilk müdahaleler gelmiş oldu.

KONUT ÜRETİMİNİN ZORLAŞMASI NEDENİ İLE ÇİMENTO VE KLİNKER İHRACATI TAKİP ALTINA ALINDI!

Konu hakkında açıklama yapan Ticaret Bakanlığı konut üretimini neden göstererek "Halihazırda çimento ihracatının kayıt altında olduğu ancak mevcut durumun inşaat sektöründe konut üretimini zorlaştırdığı da dikkate alındığında, çimentonun yanı sıra klinker ihracatının da takip altına alınmasının faydalı olacağı anlaşılmıştır" ifadeleri ile sınırlama kararını duyurdu.

İnşaatta Grev Kararı İhracat Kısıtlaması Getirdi! Müteahhitler Memnun, Çimentocular Batarız Diyor

ÇİMENTO ÜRETİCİLERİ İSYAN ETTİ: İHRACAT YAPAMAZSAK BATARIZ!

Kararın açıklanmasının ardından çimentocu üreticileri isyan ederek büyük tepki gösterdi. Karara itiraz eden TÜRKÇİMENTO Başkanvekili Adil Sani Konukoğlu çimento sektöründe ihracatın kısıtlanmasının kendilerinin batması ve iflas etmesi anlamına geleceğini belirterek Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ihracatı izin şartına bağlamasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

İnşaat maliyetlerindeki artışın bütün kalemlerde meydana geldiğini ve bu süreçte sadece çimentocuların öne çıkartılmasını eleştiren Konukoğlu "Çimento üretim maliyetleri içinde enerji yüzde 75 civarında yer tutuyor. Geçen yıl tonunu 47 dolardan aldığımız kömürün fiyatı bu yıl 163 dolar.

Elektriğe ise yüzde 60 civarında zam geldi. Bunu fiyatlarımıza yansıtmamamız mümkün değil. Elimizde bir sihirli değnek yok maalesef. Türkiye'nin toplam üretimi 110 milyon ton. Buna karşılık toplam ihracatımız ise 30 milyon ton civarında. Maliyetlerimiz ortada, bu ihracatı yapmazsak sektördeki üreticilerin tamamı batar" diyere kendi maliyetlerinde yaşanan artışı dile getirdi.

İnşaatta Grev Kararı İhracat Kısıtlaması Getirdi! Müteahhitler Memnun, Çimentocular Batarız Diyor

MÜTEAHHİTLER KARARDAN MEMNUN!

Grev kararı aldıklarını açıklayan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ise ihracata yüzde 30 ilave vergi getirilmesi taleplerini bir kere daha tekrarlayarak şu anda 450 lira civarında olan çimento fiyatlarının makul seviyeler olan 280-300 TL aralığına çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Çimento fiyatlarına yapılacak olan indirimler ile konut maliyetlerinin yüzde 30 oranında düşeceği belirtiliyor.