İpotek Fekki Nedir? Fek Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bankalardan kullanılan konut kredileri sona erdiğinde ipotek fekki yaptırmak gerekmektedir. İpotek fekki belgesi için gerekli evraklar ve tüm bilinmesi gerekenler haberimizde.
İpotek Fekki Nedir? Fek Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İpotek fekki, bir taşınmazın üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılması işlemine verilen addır. Örneğin, herhangi bir bankadan konut kredisi çekerken bir gayrimenkulün ipotek verilmesi gerekir. Konut kredisi ödendiğinde ipotek işlemi sona erer ve, sözü edilen gayrimenkulün üzerindeki ipoteğin kaldırılması için bankadan fek yazısı alınması gerekir.

İPOTEK FEKKİ NEDİR?

İpotek fekki, bankalardan kullanılan konut kredisi sonrası ipotek işleminin taşınmaz üzerinden kaldırılmasına denir. Konut kredisi ödenip bittiğinde, taşınmazın üzerindeki ipoteğin kaldırılması için bankadan fek yazısı almak gerekmektedir. Bankadan edinilen bu belge resmi bir belgedir ve fek yazısı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne yollanmaktadır.

Ancak Tapu Tescili Tüzüğünün 88. maddesine göre vatandaşların fek belgesini direkt olarak tapu müdürlüklerine götürmesine izin verilmemektedir. Bu nedenle, fek yazısı talep edilen bankanın bu belgeyi tapu müdürlüklerine göndermesi gerekir. Fek yazısı, kredinin sona erdiği bir yıl içerisinde yapılmalıdır.

Bankadan fek yazısı almak için ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu ücret bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Bu konuda kredi çekerken imzalanan sözleşmenin kontrol edilmesi gerekmektedir. Çünkü sözleşmede fek yazısı için ek ücret belirtilmemişse bu ücretin ödenmesine gerek yoktur.

İpotek Fekki Nedir? Fek Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

FEK YAZISI ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Fek belgesi almak için bazı belgelerin beyan edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler şöyle sıralanır:

- Gerçek kişilerin TC kimlik numarası üzerine, tüzel kişilerin vergi numarası,

- İpotek edilen gayrimenkulün tapu senedi,

- Tapu senedi yoksa gayrimenkulün bulunduğu ada ve parsel numaralarının bulunduğu resmi belge,

- Bu belge de bulunmuyorsa gayrimenkul sahibinin sözlü beyanı,

- Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi,

- Alacaklının bir, borçlunun ise iki adet güncel vesikalık fotoğrafları gerekmektedir.