İskan Belgesi Olmayan Ev Kiraya Verilir Mi, İskansız Evi Kiralamanın Sakıncaları Var Mı?

İnşaatı tamamlanan ama belediyeden oturma izni alınmayan evler kiraya verilebilir mi? İskanı olmayan ev kiraya verilebilir mi? İskanı henüz alınmamış ev için kira sözleşmesi yapılabilir mi?
İskan Belgesi Olmayan Ev Kiraya Verilir Mi, İskansız Evi Kiralamanın Sakıncaları Var Mı?

Türkiye'de imar hukukuna göre bir evin inşaatının başlaması ve tamamlanması sırasında bazı resmi izinlerin alınması gerekiyor. Bu belgelerden bir tanesi de iskan belgesidir. İskan belgesi inşaatı tamamlanan evlerin belediyelerce onaylanması anlamına da gelmektedir. Peki iskan belgesi ne işe yarar?

İSKAN BELGESİ NEDİR?

Bir binanın yapımına başlanılabilmesi için hazırlanan projeler belediyeye onaylatılarak gerekli izinler alınır. O bina projeye uygun bir şekilde inşa edildiğinde ise bu sefer iskan belgesi devreye girmektedir. Belediyeler inşaatın projeye uygun olarak yapıldığını, herhangi bir sorun bulunmadığını iskan belgesi vererek onaylarlar. Bu belgenin alınabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Ruhsatlı bir şekilde inşa edilen binanın inşaat çalışmaları tamamen bitmelidir. Ayruca yapı ruhsatı alındıktan 2 yıl içerisinde inşaata başlanmış ve 5 yıl içinde de inşaatın tamamlanmış olması gerekir.

İSKANSIZ EV KİRALANABİLİR Mİ?

Yeni yapılan evlerde iskan belgesi hemen alınmayabiliyor. Bu konuda bazı gecikmeler farklı gerekçelerle olabiliyor. Peki isken belgesi bulunmayan iskansız evler kiraya verilenbilir mi? İskansız evler için kira sözleşmesi yapılır mı? Öncelikle iskan belgesinin olmaması bir evin kiralanması önündeki bir engel değildir. Ev sahibi ve kiracı anlaşma sağladıktan sonra iskansız ev için kiralama yapılabilir.

İSKANSIZ EVDE HANGİ SORUNLAR ÇIKABİLİR?

Bir evin iskanının alınmaması kiracıları bazı konularda zorlayabilmektedir. İskan belgesi olmadan bir eve elektrik ve su gibi aboneliklerin yapılmasında sorunlar oluşabilmektedir. Ancak bu sorunların aşılması için çeşitli kolaylıklar da bulunmaktadır.

İskansız evlerde ev sahipleri bu evleri kaybederlerse kiracıların herhangi bir hakları bulunmamaktadır. Böyle bir durumda kiracılar zorunlu olarak evi tahliye etmek durumunda kalırlar.