İstanbul İçin Asıl Tehdit Deprem Değil Sonrasında Gelecek Dev Tsunami Dalgaları Olacak İddiası!

İstanbul'da yaşanan deprem sonrası beklenen Büyük İstanbul depremi değerlendirmeleri de hız kazandı.
İstanbul İçin Asıl Tehdit Deprem Değil Sonrasında Gelecek Dev Tsunami Dalgaları Olacak İddiası!

İstanbul'da yaşanan deprem sonrası beklenen Büyük İstanbul depremi değerlendirmeleri de hız kazandı. İstanbul'da şiddetli deprem olması durumunda tsunami riski olduğunu belirten Prof. Dr. Sinan Özeneri tsunami dalgalarının boyunun 2.5 metreye ulaşabileceğini iddia etti.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen deprem konferansında beklenen İstanbul depremi masaya yatırıldı.



İstanbul'da Geçmiş Dönemde Yaşanan Tsunami Felaketleri!



Deprem konferansında konuşma yapan Prof. Dr. Sinan Özeneri asıl tehlikenin deprem değil tsunami olduğunu idda etti.



Özeneri yapmış olduğu konuşmasında “Deniz tabanında uçurum gibi çok dik yerler olduğu zaman bu noktalarda su altı heyelanlar olur. Bu heyelanlar deprem sırasında tsunamiye yol açar.



Tarihsel süreçte 1509’daki depremin 7.4 büyüklüğünde olduğunu tahmin ediyoruz. O tarihte meydana gelen büyük depremde Marmara Denizi’nde tsunami oluşurken, İstanbul’un kıyı bandında ciddi hasarlar yaşandığını tespit etmiş durumdayız.



1766 depreminde de tsunami dalgaları özellikle Sarayburnu ve Karaköy kıyılarını bile olumsuz etkiledi” diyerek geçmiş dönemde İstanbul'da yaşanan depremler ve tsunami ilişkisine dikkat çekti.



İstanbul İçin Asıl Tehdit Deprem Değil Sonrasında Gelecek Dev Tsunami Dalgaları Olacak İddiası!



İstanbul'da Tsunami Bekleniyor! Depremden Sonra Tsunami Olursa Hangi İlçeler Etkilenir?



Milliyet Gazetesi yazarlarından Mert İnan tarafından yapılan haberi göre Özeneri ciddi bir tsunami riski bulunduğunu belirterek İstanbul’un Marmara kıyıları, Tuzla ve Kadıköy sahil kesimlerinin bu felaketten etkileneceğini söyledi.



Özeneri “Tsunami olması için deniz tabanının düşey olarak aşağıya veya yukarıya atım yapması gerekir. Marmara’daki fay hattı doğu-batı istikametinde, İzmit Körfezi, Tuzla ve Adalar bölgesine devam ediyor. Bir süre sonra yönü değişiyor.



Doğu-batı yönünde devam etmediği için, fayın bu kısmında düşey hareket büyük tsunamiye yol açabilir. Osmanlı döneminde depremler nedeniyle oluşan hasar ve ölümler o kadar yüksekti ki, maalesef kayıtlarda büyük dalga veya tsunamiden söz edilmiyor.



Şayet fay hattı batıdan, doğuya kırılırsa tsunami ihtimali çok zayıf olacaktır. Ancak fay doğudan batıya kırılmaya başladığında Adalar segmenti de kırılırsa büyüklüğü 7.5 olan deprem meydana gelir. Ciddi bir tsunami riski söz konusu.



Çünkü adalar fayı düşey hareketli. Bu durumda tsunami dalgaları 2.5 metreyi bulabilir” diyerek korkutucu bir senaryoya dikkat çekti.



Emlak365.com