İstanbul'a Depremsel Dönüşüm Modeli Geliyor! DASK'ta Biriken Para Dönüşüme Mi Aktarılacak?

1999 depremi sonrası zorunlu deprem sigortası uygulaması başlarken DASK'da bugüne kadar 8 milyar lira para birikti.
İstanbul'a Depremsel Dönüşüm Modeli Geliyor! DASK'ta Biriken Para Dönüşüme Mi Aktarılacak?

1999 depremi sonrası zorunlu deprem sigortası uygulaması başlarken DASK'da bugüne kadar 8 milyar lira para birikti. Peki, biriken para depremsel dönüşüme mi aktarılacak?

Türkiye'de kentsel dönüşüm projeleri büyük bir hızla devam ederkne yurdun dört bir yanında yaşanan depremler tedbirlerin acilen alınmasını gerektiğini bir kere daha hatırlatıyor.



İstanbul'da Kentsel Dönüşüm Büyük Bir Hızla Yapılmak Zorunda!



Türkiye'de deprem riskinin en yüksek olduğu illerin başında yer alan İstanbul'da kentsel dönüşüm ne yazık ki yaşanan rant savaşları nedeni ile oldukça sorunlu bir şekilde ilerliyor.



Konu hakkında açıklama yapan AK Parti ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım “DASK’ta biriken yaklaşık 8 milyar lira depreme karşı önlem almak amacıyla kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında kullanılabilir. Bu ciddi bir kaynak. Depremsel dönüşümün tamamını karşılamaya yeter. Böylece önceden tedbir alabiliriz” diyerek çok tartışılacak bir açıklamaya imza attı.



İstanbul'da 30 İle 50 Bin Arasında Yapının Yenilenmesi Gerekiyor



Önemli olan deprem sonrası hasarı karşılamak değil depremde hasarı mümkün olan en az seviyeye indirgemek olduğunu belirten Binali Yıldırım "Deprem İstanbul'un bir gerçeği. Tarihini bilmiyoruz. Depreme hazırlıksız yakalanmak kötü bir şey. İstanbul'da ciddi oranda depremsel dönüşüme ihtiyaç var.



Acil olarak 30 ile 50 bin arasında yapının dönüştürülmesi gerekiyor. Buna hız vereceğiz. Öncelikli olarak ele alacağız. İstanbul'da deprem toplanma alanları bazı ilçelerde yok dersek yanlış olmaz. 2 bin hektar ilave alan açmamız gerekiyor. Dönüşümle beraber bu alanları sağlamak mümkün. Bu nedenle dönüşümü ada bazında, mahalle bazında yapmalıyız. Böyle olunca bütün fonksiyonları park alanları, sosyal alanları, sağlık ve eğitim alanlarını pekâlâ planlayabilirsiniz. Belediye burada hakemlik yapacak. Müteahhitle bina sahipleri bir araya gelip anlaşıyorlar.



O dönüşüm bizim işimizi görmüyor. Esenyurt'a, Fikirtepe'de ve Bayrampaşa'da bu konudaki mağdurları görüyoruz. Bunların takipçisi olacağız. Belediye hakem olacak, sözleşmelere standart getirecek. Müteahhitlerin yetkinliği olacak. Her önüne gelen bu işlere giremeyecek. Finansal yeterliliği var mı? Teknik altyapısı var mı?



Bunlar önemli kriterler olacak. Ayrıca aklımızda güzel bir finansman modeli örneği var. Bizim DASK diye bir sigortamız var. Esasında bu sigorta bir olay yaşandıktan, can veya mal kaybı yaşandıktan sonra devreye gidiyor. Diyorum ki bu amaçla biriken yaklaşık 8 milyar lira var. Bunu parayı depremsel dönüşümde kullanabiliriz. Deprem olduktan sonra kullanmak yerine önceden tedbir alalım.



Böylece altından kalkılamayacak bir yük olmasın. Böyle bir düşüncemiz var. Can gittikten sonra DASK'ın bir anlamı kalmıyor. Bunun için bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç var. Burada ciddi bir kaynak var depremsel dönüşümün tamamını karşılar" dedi.



Haber Kaynağı: Emlak365.com