İstanbul'da Oluşan Çatlaklar Deprem Habercisi Mi, Zemin Mi Kayıyor?

Son dönemde İstanbul'da oluşan bina çökmeleri ve caddelerde oluşan derin çatlaklar vatandaşın deprem korkusu yaşamasına neden oldu.
İstanbul'da Oluşan Çatlaklar Deprem Habercisi Mi, Zemin Mi Kayıyor?

Son dönemde İstanbul'da oluşan bina çökmeleri ve caddelerde oluşan derin çatlaklar vatandaşın deprem korkusu yaşamasına neden oldu. Detaylar haberimizde!

İstanbul'da yaşanan caddelerdeki derin çatlaklar ve çökmeler vatandaşın deprem paniği yaşamasına neden oldu.



Esenyurt'ta Cadde Çatladı



İlk olarak İstanbul Esenyurt Güzelyurt Mahallesi, Orhangazi ve Ertuğrul Gazi Caddesi üzerinde derin çatlaklar oluşmuştu.



Yaşanan derin çatlaklar sonrasında güvenlik önlemi alınarak caddeye komşu olna 40 bina boşaltılmıştı. Yaşanan büyük panik dalgasının ardından benzer görüntüler Sancaktepe ve Avcılar'da da meydana gelince vatandaş "İstanbul'da oynayan deprem fay hatları nedeni ile zeminde çökme mi meydana geliyor?" sorusu ile paniğe kapıldı.



İstanbul'da Heyelan Nedeni İle Zeminde Kayma Meydana Geliyor!



Konu hakkında açıklama yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan belediyenin talebi ile 1989 ve 1992 seneleri arasında bölgede araştırma yaptıklarını söyleyerek, İstanbul'da artan yağış miktarı ile heyelanların sıklaştığını, bunun da zeminde kaymalara neden olduğunu söyledi.



Ercan "O bölgede kayan ve kaymaya aday olan yerler belirlenmişti. Oraları biz yapı yasaklı alanlar diye sınırlamıştık ancak zaman içinde belediyeler o bölgeleri yapılaşmaya açtı.



Oralar şuan kayıyor ilerde de bu kaymaya devam edecek. Kaymaların ana nedeni yağmurlarla yağışların yeraltına inmesidir. Yeraltında kirli katmanlar üzerinde bu yağışlar toplanır. O kirli katmanlar yağışların etkisiyle sabunsu bir yapıya dönüşür. Katmanın üstüne ağırlık binince de o sabunsu yapı kaymaya başlar. Biz buna uçkun diyoruz yani yer kayması" diyerek korkutucu açıklamalarda bulundu.



İstanbul'da Deprem Olmadan Binalar Çökmeye Başlayacak!



Konu hakkında korkutucu uyarılarıda bulunan Ercan acilen önlem alınması gerektiğini söyleyerek "Uçkun alanlarının belirlenmesi için ayrıntılı jeofizik araştırmalar yapılır. Bu araştırmaların ardından o bölgeler sınırlandırılır. Şu veya bu koşulda oraların imara açılmaması gerekir.



Burada yaşanan evlerden gelen bir sorun değil yerden gelen bir sorun. Bu kaymalar yaklaşık 10 milyon yıldır devam ediyor. Bu bölge denizden yukarı çıkmıştır ve bu kaymalar önümüzdeki yüzyıllar boyunca da devam edecektir.



Çözümü, uçkun alanlarının belirlenerek imara kapatılması, derin köklü ağaçların bölgeye dikilmesi kayma alanlarının hemen dışında su kuyuları kazılarak su kuyularında suların toplanması hedeflenerek suyun o bölgeye girmemesi sağlanır" dedi.



Emlak365.com