İstanbul'da Ucuz Konut Üretmek Artık Mümkün Değil!

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul platformu olarak kabul edilen GYODER tarafından bu sene 16. kez düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi yoğun görüşmelere sahne oluyor. Bugün gerçekleştirilen ‘Gayrimenkul Sektörü ile DNA’nız Uyuştu mu?’ başlıklı oturum yoğun ilgi görürken ‘Konutun Dinamikleri’ isimli panelde yer alan konuşmacılar İstanbul'da ucuz konut üretmenin bundan sonra mümkün olmayacağı dile getirildi. .
İstanbul'da Ucuz Konut Üretmek Artık Mümkün Değil!

Türkiye'nin en büyük gayrimenkul platformu olarak kabul edilen GYODER tarafından bu sene 16. kez düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi yoğun görüşmelere sahne oluyor. Bugün gerçekleştirilen ‘Gayrimenkul Sektörü ile DNA’nız Uyuştu mu?’ başlıklı oturum yoğun ilgi görürken ‘Konutun Dinamikleri’ isimli panelde yer alan konuşmacılar İstanbul'da ucuz konut üretmenin bundan sonra mümkün olmayacağı dile getirildi.

Konutun Dinamikleri isimli oturumda konuşma yapan sektörün önemli temsilcilerinden Nazmi Durbakayım, Avni Çelik, Özcan Tahincioğlu, Erden Timur ve Ziya Yılmaz sektörde yaşanan son gelişmeleri detaylı olarak masaya yatırdı.

Yapılan konuşmalarda gayrimenkul sektöründeki sorunlar ve sektörün beklentileri açıklandı. Gayrimenkul yatırımının her zaman dünyanın en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olacağı vurgulanırken İstanbul emlak sektörü hakkında da merak edilen sorular yanıtlandı.

Yüksek Arazi Maliyetleri İstanbul'da Ucuz Konut Yapmayı Zorlaştırıyor

İstanbul'da son derece yüksek olan konut fiyatları da panelde konu olurken açıklamalarda bulunan konuşmacılardan Ziya Yılmaz İstanbul'da ki en büyük sorunun yüksek arazi maliyetleri olduğunu dile getirdi. Yüksek arazi maliyetleri nedeni ile üreticilerin ellerinin kollarının bağlandığını dile getiren Yılmaz “Avrupa’da en güzel yerlerin birbirine oranı yüzde 20-25 arası değişiyor.Devlet bir teşvik yaparsa, tavan fiyat koyarsa, onun üzerinden biz üretebiliriz. İstanbul’da arazinin yüzde 66’sı hala devletin. Teşviklere ihtiyaç var. Bu arazi maliyetleriyle ekonomik konut üretme şansımız yok. İstanbul’daki konut üretim havuz yelpazesi oldukça geniş” dedi.

Bölgesel Arz Fazlalığı Ortaya Çıkıyor

Sektörde şu anda bölgesel bir arz fazlalılığı olduğunu dile getiren Yılmaz : “Üreten ve satandan ziyade üretip satmayanlar bu konu üzerinde yorum yapıyorlar. Biz 7-8 yıl Çekmeköy’de arazi üretmedik. Kartal Maltepe’den çıkıyoruz çünkü herkes oraya geldi. İşi bilenle bilmeyenin aynı düzlemde hareket ettiği yere geldik. Kadıköy’ün satacağı konut adeti bellidir. Gereğinden fazla konut üretirseniz bölgesel arz fazlalığı olur. Bu konutta sıkıntı olduğu anlamına gelmez. Teknik altyapı sorunumuz yok. Senede 2 bin konut üretmemiz gerekiyorsa 2001 konut üretilmesin. Bizim bir düzenlemeye, kriterlere, sermaye yeterliliğine ihtiyacımız var.” dedi. Kaynak: emlak365.com