İşten Çıkarılan İşçinin Hakları 2019 Nereye Başvurmalı, Ne Yapmalı?

İş hayatında insanlar bazen istemedikleri durumlarla karşılaşabiliyor. İş performansı ve iş ortamında yaşanan sıkıntılardan dolayı da patronlar kimi çalışanların iş sözleşmelerini bitirmek istiyor. Bu yüzden de işten çıkarılan işçiler haklarını merak ediyor. Peki, işten çıkarılan işçi hakları nelerdir? Sorularının cevapları haberimizin detayında….
İşten Çıkarılan İşçinin Hakları 2019 Nereye Başvurmalı, Ne Yapmalı?

İş hayatında insanlar bazen istemedikleri durumlarla karşılaşabiliyor. İş performansı ve iş ortamında yaşanan sıkıntılardan dolayı da patronlar kimi çalışanların iş sözleşmelerini bitirmek istiyor. Bu yüzden de işten çıkarılan işçiler haklarını merak ediyor. Peki, işten çıkarılan işçi hakları nelerdir? Sorularının cevapları haberimizin detayında…

İnsanlar zaman zaman yaşadıkları sorunlardan dolayı işlerinden ayrılmak zorunda kalıyor. İşçiler patronlar tarafından işten çıkarıldıklarından sonra ne yapacaklarını merak ediyor. İşçilerin işten çıkarıldıktan sonra en fazla merak ettikleri konuların başında da ihbar tazminatı geliyor. Peki, ihbar tazminatı nedir? ihbar tazminatı nasıl hesaplanır? İşten çıkarılan işçi hakları nelerdir? Sorularının cevapları haberimizde…



İHBAR TAZMİNATI NEDİR?



İşten çıkarılan işçilerin en fazla merak ettikleri konuların başında gelen ihbar tazminatı, işverenin çalışanın iş sözleşmesini tek taraflı feshi sonucunda ortaya çıkmaktadır. İşveren tarafından iş sözleşmesinin tek taraflı feshi sonrasında işçi lehine ortaya çıkan ihbar tazminatı işçilerin mağduriyetini ortadan kaldırıyor.



İHBAR TAZMİNATI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?



1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla ‘kıdem tazminatı için nereye başvurmamız gerekiyor?’ sorusunun yanıtında köklü bir değişikliğe gidildi. Bu tarihi itibarıyla çalışanlar ile eski patronları arasındaki kıdem tazminatı konusundaki uyuşmazlıklar doğrudan iş mahkemeleri ile çözümlenmiyor.



Kıdem tazminatı konusunu dava etmek için öncesinde tarafların arabuluculuk görüşmelerine girmeleri gerekiyor. Böylece kıdem tazminatı gibi tarafların kolayca anlaşma yoluna gidebilecek hususlar doğruda iş mahkemelerine yük olmaktan çıktı. Kıdem tazminatı uyuşmazlıklarında çalışan yazılı olarak işyerinin bulunduğu yerdeki adliyeye başvurmalı. Başvuru adliyelerdeki arabuluculuk bürosuna, büro yoksa bu işi yapmakla yükümlü bulunan sulh hukuk mahkemesine başvurmalı. Peki, ihbar tazminatı nasıl hesaplanır?



İHBAR TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?



İşveren tarafından 4857 sayılı iş kanununun 17. maddesine göre iş sözleşmesi sona erdirilmeden işçiye verilen bir bilgilendirme olarak tanımlanan ihbar tazminatı yazılı bir şekilde ve çalışanın o iş yerindeki kıdemine göre şekillenmektedir. İşveren işçiyi haber vermeden işten çıkardığı takdirde ihbar tazminatı ödemekle karşı karşıya kalır.



İşverenin haksız bir durumdan dolayı işçiyi işten çıkarmasıyla birlikte ortaya çıkan durumlarda ya da işçinin istenmeyen davranışlarda bulunmasından dolayı iş sözleşmesini bitirmek isteyen işverenin işçiye haber vermesiyle ihbar tazminatı durumu ortaya çıkar. Eğer deneme süresi içindeki bir çalışanın iş sözleşmesi işvereni tarafından sonlandırılıyorsa, işverenin herhangi bir ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.



4857 sayılı İş Kanunu'nun 13. maddesi işçi veya işverenin, iş sözleşmesini aşağıda belirtilen bildirim sürelerine uymamaları halinde ihbar tazminatı ödemeye mahkûm edilir.



İhbar tazminatı 6 aydan az çalışanlar için 2 hafta, 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışanlar için 4 hafta, 1,5 ile 3 yıl arası çalışanlar için 6 hafta, 3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta olarak hesaplanır. Ayrıca ihbar tazminatı hesaplaması ise, ihbar süresi tespit edildikten sonraki brüt maaş ve giydirilmiş maaş üzerinden yapılır.



İHBAR TAZMİNATI ÖRNEK HESAPLAMA!



İhbar tazminatı hesaplamasına örnek vermek gerekirse; son 30 günlük brüt maaşı 3.000 TL olan ve 5 yıl çalışmış bir işçiye: 8 haftalık brüt ücreti kadar ihbar tazminatı ödenmelidir.



3.000 / 30 gün = 100 TL günlük,



100 x 7 gün = 700 TL haftalık,



8 hafta x 700 = 5.600 TL Brüt İhbar Tazminatı



Gelir vergisi: 5.600 x %15 = 840 TL,



Damga vergisi: 5.600 x %0.66 = 36,96 TL,



5.600- (840 + 36,96) = 4.723,04 TL net ihbar tazminatı ödenir.



Emlak365.com