Kabotaj Bayramı Nedir, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Neden Kutlanıyor?

Her yıl 1 Temmuz'da çeşitli etkinliklerde kutlanan Kabotaj Bayramı nedir, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı neden kutlanır merak ediliyor. İşte Kabotaj Bayramı hakkında tüm detaylar.
Kabotaj Bayramı Nedir, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Neden Kutlanıyor?

Milli bayram ilan edilen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, her sene 1 Temmuz'da kutlanıyor. Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıklar anlamına geliyor. Türkiye'de Kabotaj Bayramı ilk kez 1926 yılında kutlanmaya başlandı. Kabotaj Bayramı nedir, neden kutlanır?

KABOTAJ BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kanun ile “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmü getirildi ve daha önce yabancılara da açık olan faaliyetlerin sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılabileceği belirtildi. Bu nedenle her sene 1 Temmuz'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanıyor.

Kabotaj Bayramı Nedir, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Neden Kutlanıyor?

2007 yılında "kabotaj" kelimesine "denizcilik" kelimesi de eklenmiş ve bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak güncellenmiştir.

Osmanlı Devleti'nin yabancı ülkelere tanıdığı kabotaj ayrıcalığı 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması ile kaldırıldı. 20 Nisan 1926'da da kabul edildi. 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile akarsu, göl, Marmara denizi ve boğazlar, bütün kara suları, körfez, liman, koy gibi yerlerde makine, yelken, kürekle hareket eden araçlar bulundurma hakkı mal ve yolcu taşıma hakkı Türk vatandaşlarına verildi.

Kabotaj Bayramı Nedir, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Neden Kutlanıyor?

KABOTAJ NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıklara kabotaj deniliyor. Bu ayrıcalıktan sadece yurttaşlarının yararlanması milli ekonomiye katkı sağlayacağı için yabancı gemilere kabotaj yasağı koyulur. Uluslararası bazı sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyulmasına ilişkin hükümler bulunuyor.