Kanal İstanbul Projesi İçin Şok İddia "Büyük İstanbul Depremini Tetikler"

Kanal İstanbul ihalesi için Resmi Gazete ile yasal düzenlemenin yapılmasının ardından Kanal İstanbul tartışması yeniden alevlendi.
Kanal İstanbul Projesi İçin Şok İddia "Büyük İstanbul Depremini Tetikler"

Kanal İstanbul ihalesi için Resmi Gazete ile yasal düzenlemenin yapılmasının ardından Kanal İstanbul tartışması yeniden alevlendi. Özellikle de deprem riski iddiası büyük yankı uyandırdı.

Kanal İstanbul'un faydaları ve zararları büyük tartışmalar yaratmaya devam ediyor. Kanal İstanbul projesi için ortaya atılan en büyük iddia ise Kanal İstanbul projesinin Büyük İstanbul Depremi için tetikleyici etki yaratacak olması iddiası olarak öne çıkıyor.



Kanal İstanbul Çevre Felaketi Yaratacak



Dev proje ile ilgili yaşanan en büyük tartışma ise projenin çevre felaketi etkisi yaratacak olması olarak gösteriliyor. Özellikle de yapılacak olan kazı çalışmalarının beklenen Büyük İstanbul Depremi için tetikleyici bir rol üstlenmesi olarak gösterilmesi.



Yine proje için yapılan kazı çalışmalarında çıkacak olan harfiyatın taşınması için kullanılaacak olan binlerce kamyon, kesilecek ağaçlar ve oluşturulacak olan yapay kanal İstanbul'da ciddi iklim bozukluklarına yol açabilir iddiası da dikkat çekiyor.



Kanal İstanbul'un Faydaları ve Zararları Nelerdir?



Proje hakkında ortaya atılan en ciddi iddia deprem riski yaratacak olması. Konu hakkında açıklamada bulunan CHP Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca proje hakkında "Projenin en yüksek kotu 140 metre. Güzergâh tesis edilirken hafriyat alımı sırasında ve sonrasında çalışma ortamındaki yükseklik farklarının yaratacağı eğim artışları nedeniyle, doğal zemin mukavemet (dayanım) özelliklerini kaybedebilecek.



Doğal hali zarar gören zeminlerde depremlerle veya yoğun yağış ile birlikte şev-heyelan riskleri ortaya çıkacak.Proje alanı birçok gömülü fay ile kesiliyor ve Kuzey Anadolu fay hattına en yakın uzaklığı 15 km ve en kuzeydeki bölümüne uzaklığı 60 km. Olası deprem ile birlikte oluşabilecek tsunami dalgalarının kanal güzergâhına girişiyle birlikte halk deprem dışında ikincil bir tehlike ile karşı karşıya kalacak. Proje kapsamındaki dolgu adalar, Marmara Denizi depremi esnasında risk altında olacak." dedi.



Kanal İstanbul Montrö Boğazlar Sözleşmesi



20 Temmuz 1936 tarihinde Montro Boğazlar Sözleşmesi imzalayan Türkiye bu anlaşmaya göre boğazlardan geçen gemiler hakkındaki müdahale ve gelir haklarını ne yazık ki kaybetmişti. Boğazlardan geçen gemilerden gelir elde edemeyen Türkiye aynı zamanda bu gemileri denetleme hakkını da kaybetmişti.



Kanal İstanbul projesi ile beraber Türkiye'nin bu kaybedilen hakları geri kazanacağı iddia ediiliyor. İddiaya göre Türkiye kalabalıklaşan boğaz trafiğini gerekçe göstererek sadece turistik amaçlı gemilerin İstanbul Boğazından geçmesine izin verecek. Geri kalan tüm ticari gemiler ise Kanal İstanbul'dan geçecek. Bu gemilerden ücret alınacak ve Türkiye hem bu gemileri denetleyecek hem de ekstra para kazanacak.