Kapora Nedir, Ne Zaman Yanar, İade Edilmezse Ne Olur?

İmzalanan sözleşmelerde kapora tahsilatı yapılmakta olup ödenen kapora tutarının iadesi için anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Kapora nedir, nasıl geri alınır?
Kapora Nedir, Ne Zaman Yanar, İade Edilmezse Ne Olur?

Taraflar arasında imzalanan sözleşmelerde sözleşmenin bağlayıcılığını arttırmak ve sözleşmede yer alan maddeleri güvence altına almak adına kapora ödemesi talep edilebilmektedir.

Özellikle de kira sözleşmesi imzalanırken kapora tahsilatı yapılmakta olup, kaporanın

KAPORA NEDİR, NE DEMEK?

İki taraf arasında bir sözleşme imzalanırken sözleşme koşullarının güvence altına alınması adına belirli bir tutarda ödeme yapılır. Ödenen bu güvence parasına kapora adı verilir. Ev için verilen peşinat ya da tahsil edilen cayma bedeli ile kapora arasındaki en büyük fark kapora olarak tahsil edilen tutarın cayma halinde dahi iade edilirken cayma bedelinin ise yanmasıdır.

KAPORA NE ZAMAN YANAR?

Kaporunun yanması olarak adlandırılan durum ev sahipleri ile kiracıların arasında en sık yaşanan sorunların başında yer almaktadır. Kira sözleşmesi imzalanırken kapora iadesi için aranılan şartlar tam olarak yer almalıdır. Bu şartlardan birinin yerine getirilmemesi durumunda kapora yanar. Örneğin kiracının evi boyalı olarak teslim alması, kira sözleşmesinde bunun belirtilmesi ve evin boyalı, temiz olarak teslim edilmesi şartına yer verilmesi durumunda evin boyanmadan teslim edilmesi halinde ev sahibi kaporayı iade etmez. Kapora olarak alınan tutar üzerinden evin boya badana işleri yapılır ve kalması durumunda fazla olan tutar iade edilir.

KAPORA İADE EDİLMEZSE NE OLUR?

Kaporanın iade edilmemesi durumunda taraflar arasında yargı süreci başlar. Ev sahibinin haklı sebepleri bulunuyorsa bu durumda kapora iade edilmez. Ancak kiracı tüm yükümlülüklerini yerine getirdiyse ve evi eksiksiz bir şekilde teslim ettiyse ödediği kapora tutarını geri alma hakkını kullanır ve yasal süreç başlatılarak bu tutar faizi ile iade edilir.