Kapora Sözleşmesi Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Genellikle ev alım, satım ve kiralama sözleşmelerinde sıklıkla kullanılan terimler arasında yer alan kapora sözleşmesi nedir, nasıl olmalıdır?
Kapora Sözleşmesi Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Genellikle ev alım, satım ve kiralama sözleşmelerinde sıklıkla kullanılan terimler arasında yer alan kapora sözleşmesi nedir, nasıl olmalıdır?

Kapora Sözleşmesi genellikle ev alım satım veya kiralama işlemleri öncesinde alıcı veya kiralayan tarafından satıcı veya mal sahibine sözleşme yapılacak veya tapu devri yapılacak güne kadar bir tür söz mahiyetinde verilen kaparo için yapılan sözleşmedir.



Kapora Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mudur?



Kaparo sözleşmesi kanunen bir zorunluluk olmasa da Kaparo sözleşmesinin kendisi hukuki bir yön taşır. Kaparo sözleşmesi esas olarak iki tarafı da bağlayan bir unsur içerir. Tipik bir kapora sözleşmesi örneği kaparo alan ve veren tarafların kimlik bilgilerini ve söz konusu kaporanın ne amaçla verildiğini ve hangi şartlar altında geri verilip verilmeyeceği ile ilgili bilgiler içerir.



Aslında kapora Sözleşmesi öncellikle kaparo veren tarafın haklarını ve verdiği parayı korur. Başka bir deyişle kaparo sözleşmesi verilen parayı teminat altına alır ve kaparo veren kişi sözleşme şartlarına uyduğu taktirde söz konusu paranın bir nevi güvencesidir. Diğer yandan kaparo alan taraf sözleşme şartlarına uymadığı durumda yine bu kaparo sözleşmesi kaparo veren kişinin parasını geri almasının teminatı olacaktır.



Kaparo alan taraf açısından ise kaparo sözleşmesi alınan paranın sözleme şartları ile bağlayıcı olduğunun bir göstergesidir. Diğer yandan kaparo veren taraf sözleşme şartlarına uymazsa bu verilen paranın alan tarafta kalacağının güvencesi de yine kaparo sözleşmesidir.



Diğer yandan herhangi bir taraf için şayet karşı taraf sözleşme şartlarına uymazsa ve anlaşılamazsa yine kaparo sözleşmesi açılacak bir davanın dayanağını oluşturur.



Kapora Sözleşmesi Nasıl Olmalıdır?



Kaparo sözleşmesi şeklen tarafların nüfus cüzdan bilgilerini tam olarak içermeli tarafların telefon ve adres bilgileri yer almalıdır. Özellikle kapora sözleşmesinden cayma şartları sözleşmede belirtilmelidir. Diğer yandan kapora sözleşmesi üzerinde mutlaka tarafların imzaları ve varsa kefil imzası bulunmalıdır.



Emlak365.com