Kaporanın Yanması Hakkında Emsal Karar Çıktı, Ne Olursa Olsun Kapora Geri Ödenecek

Emlakçı kapora iadesi konusunda verilen emsal karar emlak sektöründe kapora konusunda büyük yankı uyandırdı.
Kaporanın Yanması Hakkında Emsal Karar Çıktı, Ne Olursa Olsun Kapora Geri Ödenecek

Emlakçı kapora iadesi konusunda verilen emsal karar emlak sektöründe kapora konusunda büyük yankı uyandırdı. Bundan sonra kimse kaporan yandı diyerek paraya el koyamayacak.

Ne yazık ki tüketici olarak haklarımızı yeteri kadar bilmediğimiz için savunma konusunda da yetersiz kalıyor.



Emlakçıya ya da müteahhite verilen kaporalar içinde aynı durumun söz konusu olduğu ortaya çıktı.



Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi, Satışa Konu Gayrimenkulün İnşaat Yapım Sözleşmesi, Gayrimenkul Satışı Ödeme Protokolü gibi satışı daha sonra yapılacak taşınmazlarla ilgili sözleşmelerin yanı sıra emlakçıya ödenen kaporalar için noter onaylı sözleşme olmaması durumunda iade yapılmasının zorunlu olduğu açıklandı.



Geriye Dönük 10 Yıllık Kaporalarınızı Geri Alabilirsiniz



Konu hakkında açıklamada bulunan Avukat Rıdvan Yıldız kesinlikle emlakçının ya da müteahhitin "kaporayı iade etmiyorum, kapora yandı" gibi ifadelerde bulunmasının mümkün olmadığını söyledi.



Yıldız "Ne olursa olsun satış veya kirala işlemi gerçekleşmezse kapora iade edilecek. Eğer bu durumda satıcının bir zararı var ise kapora iade etmekten çekinemez. Varsa zararı bunu tazminat davasıyla alması gerekir. Yani kapora yandı ben kaporanı vermiyorum diyemez satıcı.



Belgesiz, elden kaporanın verilmemesi gerekir. Karşılıklı bir sözleşme düzenlenmesi olası bir durumda hukuki olarak önemli. Bugüne kadar, işlemi tamamlanmamış ancak kaporasını da iade alamamış olanlar geriye dönük 10 yıl için bunun iadesini talep edebilirler. Kaporan yandı artık denilmeyecek." ifadesi ile vatandaşın geriye dönük 10 yıllık kapora talebinde bulunabileceğini açıkladı.



Noterde Yapılmayan Gayrimenkul Alım Satım Sözleşmeleri Geçersiz



Avukat Yıldız açıklamasında "Gayrimenkul alım satım işlemlerinde kapora veririrken sözleşmenin noterde resmi olma zorunluluğu bulunuyor. Sözleşme resmi yapılmamış ise sözleşmenin cezai şartı da geçersiz olacaktır.



Uygulamada karşılıklı düz bir kağıda imzalar atılarak yapılabiliyor. Ancak bir problem çıktığında mahkeme resmi evrak istiyor. Sözleşme noterde yapılmamış ise cezai şart uygulanmaz. Kaporanın iadesi gerekir." diyerek vatandaşları uyardı.



Emlak365.com