Kar Marjı Açıldı, Kazanan Bankalar Oldu! Yüzde 17 Mevduat Faizi İle Para Toplayıp Yüzde 30 Faizle Kredi Veriyorlar

Ekonomide yaşanan dalgalanma bankalara yaradı. Bankalar yüzde 16 maliyetle topladıkları parayı vatandaşa ve şirketlere yüzde 30 faizle dağıtıyor. Kar oranları artan bankalar faizleri indirmedi.
Kar Marjı Açıldı, Kazanan Bankalar Oldu! Yüzde 17 Mevduat Faizi İle Para Toplayıp Yüzde 30 Faizle Kredi Veriyorlar

Bankaların kredi faiz oranları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'da yaşanan duruma tepki göstermişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından yapılan faiz indirimleri sonrasında gözler bankaların kredi faiz oranlarına çevrilmişti.

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası politika faiz oranını Eylül ayında yapmış olduğu 100 baz puan faiz indirimi ile düşürmeye başlamış yıl sonuna kadar 400 baz puan faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 14 seviyesine kadar çekmişti. Yaşanan süreçte yapılan faiz indirimleri ne yazık ki havada kalmış, özel bankalar faiz indirimlerini pas geçerken kamu bankaları ise konut kredisi ve ticari kredi faiz oranlarında indirime gitmişti.

KREDİ FAİZ ORANLLARI DÜŞECEK Mİ, NEDEN DÜŞMEDİ, NE ZAMAN DÜŞER?

Politika faiz oranında yaşanan düşüşe rağmen bankalar dolar kurunda yaşanan yükseliş ve ekonomide ki dalgalanmayı gerekçe göstererek faiz oranlarını indirmemişti. Kamu bankaları ise konut kredisi faiz oranları ve ticari kredi faizleri için indirime gitti. Süreçte konuyu ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme taşımış, vatandaşlara seslenerek özel bankaların fırsatçılık yaptıklarını belirterek kamu bankalarını tercih etmelerini söylemişti.

Enflasyon toplantısı sunumu esnasında konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Bizler Merkez Bankası olarak faizi yüzde 14 seviyesine geri çektik. Ben bugün piyasayı bütün bankacı arkadaşlarımla paylaştığım için buradan da paylaşayım, bu noktada bankalarda, reel sektörde bunu çok iyi anlasın ve buna göre adım atsın. Ben Merkez Bankası olarak günlük 1 trilyon ile bankaları fonluyorum. Benim sağladığım fonun maliyeti yüzde 14 ve swaplarla bunun vadesi yarısından fazlası 3 ay" diyerek bankaları yüzde 14 faizle fonladıklarını söylemişti.

Bankaların yüzde 14 faizle aldıkları parayı yüzde 30 faizle kredi dağıtmaları büyük tepkiye neden olurken kredi faiz oranları için erken bir tarihte indirime gidilmesi ne yazık ki beklenmiyor. Bankaların karlılık oranları da bu farkı ortaya koyarken özel bankaların yoğun eleştiriler karşısında geri adım atıp atmayacakları ve bir indirime gidip gitmeyecekleri ise merak konusu oldu. Özel bankalar konu ile alakalı henüz bir açıklama yapmadılar.