Kardeşi Kardeşe Düşman Ediyor! Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olur, Gayrimenkul Mirası Nasıl Paylaştırılır?

Kardeşler arasında çok büyük bir sorun olan miras paylaşımına dair ayrıntılar merak ediliyor. Gayrimenkul mirası kardeşler arasında nasıl paylaştırılır?
Kardeşi Kardeşe Düşman Ediyor! Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olur, Gayrimenkul Mirası Nasıl Paylaştırılır?

Miras paylaşımı konusu toplum içerisinde zaman zaman büyük sorunlara neden oluyor. Bu sorunlardan dolayı kardeşler arasında düşmanlıklar doğmakta ve bazen de geri dönülemez kötü olaylar meydana gelmektedir. Kardeşler arasındaki miras paylaşımının nasıl olmasına dair tüm detaylar Medeni Hukuk ile belirlenmiştir. Peki kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur, hangi esaslar uygulanır? Mirastan kim, ne kadar pay alabilir? Gayrimenkul mirası kardeşler arasında nasıl paylaştırılır?

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞIMINDA UYGULANAN ESASLAR NELERDİR?

Kardeşler arasında miras paylaşımı yapılacağı zaman uygulanması gereken bazı esaslar bulunmaktadır. Ancak bazen de özel durumlardan dolayı farklı uygulamalar yapılabilmektedir. Anne veya babanın vefat etmesi, her ikisinin de hayatta olmaması durumunda miras paylaşımı kardeşler arasında eşit paylarda yapılmaktadır. Ancak bir vasiyetname var ise o zaman bu eşit paylaşım belirli şartlara göre esnetilmektedir.

Ananeler veya babalar çocukları arasında miras paylaşımı yaparken çocukların saklı paylarına müdahale edemiyorlar. Bu yüzden vasiyetnameler bu saklı paylara riayet edilerek oluşturulmalıdır. aksi durumda vaziyetnamenin geçeriszliği mahkeme kanalı ile sağlanabilmektedir. Anne veya babanın aynı niterliklere sahip 8 adet evi olduğu ve mirasçı iki çocuğun olduğu düşünüldüğünde kişi başı 4 adet ev düşmektedir. Ancak vasiyetname ile kişi başı düşen 4 evin 2 tanesi hakkında anne ve baba tasarrufta bulunabilirler. Bu şartlarda bir çocuğa 6 ev, diğer çocuğa ise 2 ev bırakılması yasaldır. O iki ev üçüncü kişilere de mira solarak bırakılabilir.

Bir çocuktan mal kaçırmak amacıyla yapılan satışlara izi kanun izin vermemektedir. Üçüncü kişilere evi devretmek ve onun üzerinden yeniden çocuğun üzerine evi geçirmek mirastan mal kaçırmak olarak değerlendirilmektedir. Mirastan mal kaçırmak adı altında bir suç olmasa da bu durumun ispatı halinde yapılan tapu tescil işlemleri iptal edilebilmektedir.

Emlak365.com