Karşılıksız Çeke Hapis Cezası 2020 Yılında Kalkıyor Mu, Sorun Çözülecek Mi?

Son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeni ile karşılıksız çek sayısı rekor seviyelere ulaşırken çek mağdurları kadar çeke hapis cezası da konuşulmaya devam ediyor.
Karşılıksız Çeke Hapis Cezası 2020 Yılında Kalkıyor Mu, Sorun Çözülecek Mi?

Son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeni ile karşılıksız çek sayısı rekor seviyelere ulaşırken çek mağdurları kadar çeke hapis cezası da konuşulmaya devam ediyor. Karşılıksız çeke hapis cezası kalkıyor mu, son gelişmeler neler?

Karşılıkız çeke hapis cezası hakkında yasal düzenleme büyük bir merakla beklenirken özelliklede çek yasaklısı olan kişiler hapis cezasının kaldırılması yönündeki çalışmaların sonuçlandırılmasını istiyor.



KARŞILIKSIZ ÇEKE HAPİS CEZASI YERİNE ADLİ PARA CEZASI YA DA KAMU HİZMETİ TALEBİ!



Konu hakkında özel bir yazı kaleme alan Milliyet Gazetesi yazarı Erol Ulusoy karşılıksız çeke hapis cezasının sürdüğünü eleştirerek "Biz çeklerin karşılıksız çıkmasına verilen hapis cezasını kaldırdık. Ama karşılıksız çek yazmayı suç olmaktan çıkarmadık.



Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek 4 No.lu Protokol md 1’de, bir kimsenin yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğünü yerine getiremediği için özgürlüğünden yoksun bırakılamayacağı, bunun insan özgürlüğüne ve onuruna aykırı olacağı hükme bağlanmış.



Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden esinlenen Anayasa md 38/8’de de deniyor ki, “Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz”. 14/12/2009 kabul tarihli 5941 sayılı Çek Kanunu’nda çekin karşılıksız çıkması halinde hapis cezasıyla değil adli para cezasıyla cezalandırılacağını öngörmekte.



Buraya kadar tamam, hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hem de Anayasa md 38/8 dikkate alınmış. Özel bir sözleşmeden, alacak-verecek ilişkisinden doğan bir borç için düzenlenen çekin karşılıksız çıkmasına kesilen adli para cezasını ödememesi hapis cezasıyla cezalandırılırsa, özgürlükten yoksun kılma yasallaşıyor.



Maalesef adli para cezasının hapis cezasına çevrilmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 4 No.lu Protokol md 1, hem de Anayasa md 38/8’deki kuralların dolanılması anlamına geliyor. O sebeple, karşılıksız çek için öngörülen adli para cezasının hapis cezasına çevrilmesi kuralı tamamen kaldırılmalı.



Adli para cezası ya adli para cezası olarak kalmalı ya da isteğe bağlı veya zorunlu olarak kamu hizmetinde çalışmaya dönüştürülmeli" dedi.



Emlak365.com