Karşılıksız Çeke Hapis Cezası İçin Yeni Kanun Teklifi Mecliste!

14.12.2009 Tarihli ve 5941 Sayılı Çek Kanununa Geçici Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi meclise sunuldu. Karşılıksız çeke hapis cezası kalkıyor mu?
Karşılıksız Çeke Hapis Cezası İçin Yeni Kanun Teklifi Mecliste!

Meclise sunulan 14.12.2009 Tarihli ve 5941 Sayılı Çek Kanununa Geçici Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Teklifi kapsamında karşılıksız çek düzenlenmesi suçundan mahkûm olanların cezalarının infazının durdurulması talep edildi.

CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı tarafından meclise sunulan kanun teklifi kapsamında ülkemizde de etkisini gösteren koronavirüs salgını nedeni ile ekonomide meydana gelen dalgalanma sonrası karşılıksız çek rakamlarında yaşanan artışa dikkat çekildi.

KARŞILIKSIZ ÇEKE HAPİS CEZASI KALKIYOR MU?

Meclise sunulan kanun teklifi kapsamında pandemi döneminde ağırlaşan ekonomik koşulların göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilerek alınan zorunlu kısıtlama kararları nedeni ile pek çok küçük işletme ve esnafın borçlarını ödeyemez hale geldikleri belirtildi. Türkiye Bankaları Birliği Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre 2021 senesinin ilk 4 aylık döneminde 40 bin 865 adet çekin karşılıksız çıktığı belirtilirken bu çeklerin toplam tutarı ise 3 milyar 383 milyon lira olarak ilan edildi.

Toplamda 6 bin 718 keşidecinin borcunu ödeyemediği belirtilen kanun teklifinde ticari hayatta çok önemli bir yeri olan çek kullanımında karşılıksız çıkan çeklerin sayısında yaşanan olağanüstü artışa dikkat çekildi. Hazırlanan yeni kanun teklifinde 2020 senesinin Mart ayında 7226 sayılı kanun teklifi ile çek kanuna eklenen Geçici Madde 5 için yeni eklemeler yapılması talep edildi.

Karşılıksız Çeke Hapis Cezası İçin Yeni Kanun Teklifi Mecliste!

Hatırlanacağı üzere 2020 senesinde yapılan düzenleme ile mahkumiyet cezasının infazının durdurulmasına, hükümlünün tahliye tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemesine ve kalan kısmını 1 yıllık sürenin bitiminden itibaren 2'şer ay ara ile 15 eşit taksitle ödemesine imkan veren bir yasal düzenleme yapılmıştı.

Ancak salgının etkileri ne yazık ki devam etti ve pek çok işyeri yeniden zorunlu olarak kısıtlama kararları kapsamında kapatıldı. Verilen kanun teklifinde yaşanan bu sürece dikkat çekildi ve ödeme yapmak isteyen kişilerin bu nedenlerle aranılan şartları yerine getiremedikleri dile getirildi.

Süreçte eklenen yeni madde ile bu kişilere bir şans daha verilmesi talep edildi. Kanun teklifi ilk olarak komisyona gelecek. Komisyonda kabul edilmesi durumunda ise genel kurula sunulacak.