Kemal Kılıçdaroğlu: İktidar Olduğumuzda KÖİ Projelerinin Tamamını Kamulaştıracağız!

Daha önce de CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke tarafından telaffuz edilen ve büyük tartışmalara neden olan Kamu Özel İşbirliği projeleri hakkında kamulaştırma konusunda yeni açıklama bu sefer partinin bir numaralı ismi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafında yapıldı. Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında KÖİ işbirliği projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kemal Kılıçdaroğlu: İktidar Olduğumuzda KÖİ Projelerinin Tamamını Kamulaştıracağız!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin meclis toplantısında yapmış olduğu konuşmasında son derece sert açıklamalara imza attı. Daha önce de CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke tarafından gündeme taşınan kamu özel işbirliği ile yapılan projeleri kamulaştırma açıklamasını tekrarladı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ İLE YAPILAN PROJELERİ ÖZELLEŞTİRECEĞİZ!

Devlet garantisi ile yapılan projeleri eleştiren Kılıçdaroğlu "Dolar garantisiyle yol, köprü yapanlar hangi fedakarlığı yaptılar? Bu soruyu AK Partili vatandaşlarıma soruyorum. Siz maske takmadınız yine ceza geldi. Bu beyler ne yaptı? Milyarları aldılar, hangi fedakarlığı yaptılar? Allah’ın izniyle iktidar olduğumuzda ilk yapacağımız iş bu kamu-özel işbirliği projelerinin tamamını kamulaştıracağız. Bu memleket bu kadar sahipsiz mi?" diyerek paranı al diyeceklerini dile getirdi.

Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarlık rezervi hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu ekonominin çöktüğünü iddia ederek "Dağılan patates için insanlar birbirini eziyor. 21. yüzyılın Türkiye’sinde bunlar yaşanıyor. Beyefendi “Ay’a gideceğiz” diyor. Sen önce vatandaşın karnının doyur. İşin şakası yok. İnsanlar intihar ediyorlar. 128 milyar dolar, Merkez Bankasının kasasında olsaydı Türkiye’nin ekonomisi farklı olurdu" diyerek Merkez Bankası rezervinin ekside olduğunu iddia etti.

KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ PROJELERİ HANGİLERİ?

Türkiye'de özellikle de büyük bütçeli projelerin büyük bir bölümü KÖİ Modeli ile yapılırken bu modelde Yap-İşlet-Devret (YİD), Yap-İşlet (Yİ), Yap-Kirala-Devret (YKD) ve İşletme Hakkı Devri (İHD) olmak üzere 4 farklı yöntem kullanılıyor. Bu yöntem kullanılarak yapılan dev projelerden bazıları şu şekilde sıralanıyor: Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Ankara Garı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı, Şehir Hastaneleri, çok sayıda enerji projesi...