Kentsel Dönüşümde Yeni Yasa Çıkartılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme yönelik tedbirler ile ilgili yeni yasalar düzenleneceğini belirterek soruları yanıtladı.
Kentsel Dönüşümde Yeni Yasa Çıkartılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme yönelik tedbirler ile ilgili yeni yasalar düzenleneceğini belirterek soruları yanıtladı.

Son dönemlerde yaşanan depremler sonrasında binaların yenilenmesine ilişkin çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Milliyet'in haberine göre; Mehmet Özhaseki, depreme yönelik yeni düzenlemelerin yapılacağını açıkladı.

Sıfır Faizli Kredi Verilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme yönelik tedbirler ile ilgili yeni yasalar düzenleneceğini belirterek, binasını kendi değiştirmek isteyen vatandaşlara sıfır faizli kredi verileceğini ve vergiden muaf olacağını belirterek soruları yanıtladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İller Bankası’nın kentsel dönüşüm bankası haline getirileceğini belirtti. Özhaseki, bakanlık bünyesindeki 21 tesisin satılacağını ve elde edilecek yaklaşık 2 milyar TL gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını açıkladı.

Deprem, Yaşanılınca Anlaşılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme yönelik tedbirlerin bir an önce hayata geçmesi için yeni çıkarılacak kentsel dönüşüm yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Mehmet Özhaseki, insanların depreme karşı yaklaşımını ve aldığı önlemler ile ilgili ancak başlarına geldiği zaman fark ettiklerini belirterek; “O birkaç gün geçince unutuluyor sanki yokmuş gibi herkes hayatına devam ediyor. Ama şunu bilmemiz lazım ki, bu ülke deprem ülkesi. Bir tespite göre ülkenin yüzde 42’si bir başka bilim adamlarının tespitine göre de yüzde 66’sı deprem riski altında.

Her halükarda bu ülkenin topraklarının yarısı deprem riski altında. Hele hele Ege’den başlayarak Marmara’ya, sonra Marmara’dan Erzincan’a doğru Anadolu’da uzunca bir fay kırık hattı var. Biz onu görmesek de o kendi kendine kurallarını işletiyor, zaman dolduğunda açığa çıkıveriyor. Biz, çok daha hızlı hareket etmeliyiz, depreme dayanıksız olduğuna inandığımız yapıları değiştirmeliyiz. Biz bir hazırlık yaptık. Eğer bu hazırlığımız Meclis’te yasalaşırsa veya bir KHK ile çıkarsa büyük hedeflerimiz var” açıklamasını yaptı.

Eldeki İmkanlar Seferber Edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, sıfır faizle kredi verileceğini ifade ederek, “Eğer vatandaştan bakanlığa kadar uzanan süreçte belediyeler tabi en başta topluca bir seferberliğe geçersek bu dediğimiz rakamı tuttururuz. Burada ne tür destekler var. Birincisi eskiden beri gelen kira yardımları var. 800/900 TL aylık, kimi zaman 36 ay kadar süren bina bitene kadar kira yardımında bulunuyoruz.

Arkasından eğer kendi binasını dönüştürmek istiyorsa, bankadan faiz almışsa, yüzde 4 faizine biz destek oluyoruz. Ama inşallah yeni yasa da çok daha büyük oranda faizine katlanacağız. Yani finans bulunacak faizini biz karşılayacağız. Elimizdeki imkanları seferber ettiğimizde sıfır faizle finans desteği vereceğiz. Hem şahıslara vereceğiz, hem de belediyelere vereceğiz. Biraz belki masraf alınabilir. Onun dışında bir şey talep etmeyeceğiz” dedi.

Kentsel Dönüşümde Yaşanılan Sıkıntılar

Kentsel dönüşüm konusunda 3 ana sıkıntının yaşandığını belirten Mehmet Özhaseki, mahkemeye giden çıkarcı vatandaşların olduğunu dile getirdi. Çıkar için mahkemeye giden vatandaşlara yasal engellerle mani olunacağını belirtti.

İkincisinin, finansman kolaylığı olduğunu belirten Mehmet Özhaseki; "İnsanlar binasını yıksınlar ellerinde 3-5 kuruş para var arkası yok. Burada destek lazım. Aynı şekilde belediyeler, işe başlayacaklar, en azından can suyu mesafesinde bir destek gerekir. Bin konutluk bir işe başlayacak bir belediyeye hiç düşünmeden 20-30-50 milyar lira vereceğiz. İşe başlasınlar diye.

Arkasından kendisi ticari mekanları satar, dönüştürür, vatandaştan biraz katkı alır ama önce can suyu vermek lazım. İşte bu faizsiz kredi. Sıfır faiz. İller bankasından takas imkanları olduğu gibi dünya bankası İslam Kalkınma Bankası gibi yerlerden uzun vadeli aldığımız kredileri bu alanda kullanacağız” dedi.

Üçüncüsünün rezerve alan sıkıntısı olduğunu belirtiyor. Rezerve alan ile ilgili; “Elinizde eğer boş bir alan varsa orayı da değerlendirip, oraya yeni evler yapıp, vatandaşların bir kısmını oraya yerleştirip, onların yıktığın yeri yeniden yapıp raf sistemi dediğimiz sistemle dönüşüm sağlamalıyız.

Rezerve alanda da sıkıntı yaşıyoruz. İstanbul’da belirlediğimiz rezerve alanlar var, bunlar günü geldiğinde açıklanacak” dedi.