Kira Kaç Gün Ödenmezse Ev Sahibi Kiracıyı İcraya Verebilir?

Ev sahipleri kiracılardan kira alacaklarını tahsil edememeleri durumunda ne kadarlık gecikme sonrası icra yoluna başvurabilir? Ev sahipleri kaç gün geciken kira için icradan tahsilat talep edebilir?
Kira Kaç Gün Ödenmezse Ev Sahibi Kiracıyı İcraya Verebilir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözlşemlerinin kiracılara verdiği en büyük yükümlülük kira ödemelerinin zamanında gerçekleştirilmesidir. Geciken kiralardan dolayı ev sahipleri mağdur olabilmektedirler. Yalnızca kira gelirleri ile hayatlarını devam ettiren ev sahipleri olduğu gibi bunu yan gelir olarak değerlendiren ev sahipleri de bulunuyor. Kanun bu noktada ev sahiplerinin mağdur edilmesini de önlemek amacıyla bazı hak tanımlamaları yapıyor. Kiracılar kiralarını günü gününe ödemek zorundadırlar. Ancak bu ödeme aksamaları durumunda ev sahiplerinin bazı hakları doğuyor.

KİRA ÖDENMEZSE EV SAHİPLERİ NE YAPABİLİR?

Kira ödenmemesi durumunda ev sahiplerinin yapabilecekleri bazı işlemler bulunuyor. Bu işlemlerden birisi de kiracının kira borcunun icra kanalıyla tahsil edilmesidir. Ancak bunun da belirli aşamalarının olması gerekir. Ev sahipleri kirayı geciktiren kiracılar için direkt olarak icradan tahsil işlemi başlatamazlar. Öncelikle geciken kira için kiracıya ödeme yapmasına dair yazılı bildirim yapılması gerekiyor. Bu bildirim icra daireleri aracılığı ile yapılabilir. Bu yazılı bildirim ile kiracıya 30 gün süre verilir ve bu süre içerisinde kirasını ödemesi istenir.

Kiracı kendisine verilen süre içerisinde kira borcunu öderse aradaki mesele ortadan kalkar. Ancak süre içerisinde ödeme yapılmazsa ev sahipleri bir sonraki aşamaya geçip kiracının tahliyesini ve kira borcunun tahsilini talep edebilirler. Böylelikle ev sahibi mağduriyetini ortadan kaldıracak bir süreci başlatır.

KAÇ GÜN KİRA ÖDENMEZSE EV SAHİBİ İCRAYA VEREBİLİR?

Kiracının kira ödeme gününü aksatması ev sahibi tarafından icraya verilme sürecini başlatmaktadır. Burada kiracının durumu tamamen ev sahibinin inisiyatifine kalmıştır. 1 gün de gecikme olsa işlem başlatılabilir 3 ay da gecikme olsa işlem başlatılabilir.