Kira Şerhi Nedir, Ne İşe Yarar, Ne Faydası Vardır?

Emlak sektöründe bazı gayrimenkullerin tapularında zaman zaman kira şerhi işlenmektedir. Peki kira şerhi nedir, ne işe yarar, hangi durumlarda kullanılır? Bir gayrimenkulün tapusuna kira şerhi koymak mülk sahibini veya kiracıyı nasıl etkiler?
Kira Şerhi Nedir, Ne İşe Yarar, Ne Faydası Vardır?

Emlak sektöründe bazı terimlerle zaman zaman karşılaşılabiliyor. Bu terimler de intternet üzerinden arama yapılarak sorgulanıyor. Vatandaşların merakla araştırdıkları terimlerden birisi de kira şerhidir. Peki kira şerhi nedir ve ne işe yarar yarar?

KİRA ŞERHİ NEDİR?

Mülk sahibi ile kiracı arasında kiralama işleminde tarafların yükümlülüklerinin bildirildiği sözleşmelere kira sözleşmesi denir. Kira sözleşmeleri mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki sorumlulukların yazıya döküldüğü belgelerdir. Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri tyapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenebilir. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne kira sözleşmesinin işlenmesine kira şerhi adı verilir.

KİRA ŞERHİ NE ZAMAN VE NASIL İŞLENİR?

Tapu kütüğüne işlenen kira şerhleri üzerinden bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak genellikle uzun süreli kira sözleşmesi yapıldığında tapu kütüğüne bu şerh düşülür. Bu işlem noter tarafından yapılmalıdır. Noter onayı olmadıkça kira şerhi işlenmesi yapılamaz. Bundan dolayı da taraflar noter kanalı ile işlemlerini bitirmek zorundadırlar.

KİRA ŞERHİ NE İŞE YARAR?

Bir gayrimenkulün tapu kütüğüne kira şerhi işlenmesinin ciddi avantajları bulunmaktadır. Hem mülk sahibinin hem de kiracının hakları kira şerhi ile güvence altına alınır. Kira şerhi işlenmiş bir tapuya sahip bir mülk başkasına satılsa dahi kiracı açısından bir değişiklik olmaz. Mülk sahibi değişse dahi tapunun şerhler bölümüne işlenen kira sözleşmesi aynı şartlarda devam eden. O mülkü satın alanlar satın alma işlemi sırasında kira şerhini görerek mülkü satın alırlar ve sözleşmeyi kabul etmiş sayılırlar.

Kira şerhi işlenmesinin ardından çok daha resmiyet kazanan kira sözleşmesinin yükümlülüklerine hem mülk sahipleri hem de kiracılar uymak zorundadırlar. Bu sözleşmenin gereklilikleri yerine getirilmezse tarafların dava açma hakları bulunur.