Kira Sözleşmesi Cayma Süresi Ne Kadardır, Kira Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesi için cayma süresi merak edilmektedir. Kira sözleşmesi imzalandıktan sonra cayma süresi kaç gündür?
Kira Sözleşmesi Cayma Süresi Ne Kadardır, Kira Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir?

Bir evin kiralanması için ev sahipleri ile kiracılar arasında kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Her iki tarafın da imza altına aldıkları kira sözleşmesi resmi bir belge niteliği taşımaktadır. Kira sözleşmesi ile ev sahipleri ile kiracılara bazı haklar ve yükümlülükler verilmektedir. Bu sorumlulukların tamamı kira sözleşmesi süresi içerisinde taraflarca eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Kira sözleşmesine uyulmaması, veya hak ihlali yapılmasının bazı yaptırımları olabiliyor. Peki bir kira sözleşmesi yapıldıktan sonra cayma süresi ne kadardır?

KİRA SÖZLEŞMESİ CAYMA SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmeleri ile taraflara bazı haklar ve yükümlülükler yüklenmektedir. Ancak tarafların birisi kira sözleşmesinden caymak isteyebilirler. Bu durumda belirli bir cayma süresi kanunen uygulanmaktadır. Buna göre taraflar kira sözleşmesi imzalandıktan sonra ilk 14 günlük süre içerisinde kira sözleşmesinden cayabilirler. Ancak bazı detay uygulamalar bulunmaktadır. Eğer kiracı eve taşınmamışsa kira sözleşmesinde cayma hakkı kullanmak kolaydır. Kiracı eve taşınmışsa cayma hakkı beraberinde bazı yaptırımları getirmektedir.

Kiracı kira sözleşmesinden cayıp iptal etmek istemesi durumunda ev sahibine kaparo veya yaptığı diğer ödemeleri talep edemez. Ancak cayan taraf ev sahibi ise kiracıya tüm ödemeleri iade etmek zorundadır. Taşındıktan sonra bunun yapılmak istenmesi durumunda ise devreye taşınma masrafları da girebilir. Bundan dolayı ev sahiplerinin kira sözleşmesinde cayma haklarını kullanmalarına pek rastlanılmamaktadır.

Kira sözleşmesi ile beraber taraflar yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu sözleşme her iki taraf için de bağlayıcıdır. Yükümlülüklerin yerine getirilmemei hem ev sahiplerinin hem de kiracıların hukuk aracılığı ile bazı yaptırımlarla karşılaşmaları ile sonuçlanabilir.