Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır, Nereye Ne Zaman Ödenir?

Kira stopajının ne olduğu ile alakalı olarak araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Peki kira stopajı nasıl hesaplanır ve kim öder?
Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır, Nereye Ne Zaman Ödenir?

İşyeri kiraları ile alakalı olarak ödenen vergi çeşidi olan kira stopajı merak edilen konular arasında yer alıyor. Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır ve kim öder? Kira stopajı hangi gayrimenkuller için ödenir? Kira stopajı nereye, nasıl ödenir? İşte kira stopajı ile alakalı olarak tüm merak edilen detaylar.

Stopaj kelimesi bir ön kesinti anlamına gelmektedir. Bir işyerinin kiralama işlemi olarak devlete ödenen vergi çeşididir. Bir işyeri kiralandığında nasıl ki her ay kira ödenmesi gerekiyorsa aynı şekilde de kira stopajı ödemesi yapılması gerekiyor. Bu ödemeler ise brüt kira tutarları üzerinden hesaplanmaktadır.

KİRA STOPAJINI KİM ÖDER?

Kira stopajı bir işyeri için ödenmektedir. Ancak bu ödemeler o işyerinin mülk sahibi tarafından yapılmamaktadır. Kira stopajı işyeri kiracısı tarafından mülk sahibi adına devlete ödenmektedir. Mülk sahibine kira ödemesi yapılmasa dahi kira stopajı ödemek mecburiyettir. Kiracılar, kira stopajını ödemekle mükelleftirler.

KİRA STOPAJI NEREYE, NE ZAMAN ÖDENİR?

Kira stopajı her ay düzenli olarak ödenmelidir. İşyeri kiracıları kira ödemelerini mülk sahibi adına yatırırlar. Ödemeler bağlı bulunulan vergi dairesine yapılmalıdır. İsteyen mükellefler kira stopajı ödemelerini online olarak da ödeyebilmektedirler. Ayrıca kiracı mükelleflerin muhasabecileri de onların adına bu ödemeleri yapabilmektedirler. İşyerinin mülk sahibi de e-devlet üzerinden kira stopajı ödemelerini takip edebilmektedirler.

KİRA STOPAJI NASIL HESAPLANIR?

Kira stopajının hesaplanması için kira sözleşmelerinde belirtilen kira bedelleri esas alınır. Kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden kira stopajı hesaplaması yapılır. Kira stopajı, brüt kira tutarının yüzde 20'sine karşılık gelmektedir. Ancak bazı kira sözleşmelerinde net kira bedelleri yer almaktadır. O zaman da net kira bedeli 0,25 ile çarpılarak veya 0,80'e bölünmesi ile bulunur.

4.000 TL brüt kira bedeli olan bir işyeri için her ay 800 TL kira stopajı ödemesi yapılmalıdır. Net kira tutarı ise bu hesaplamayla 3.200 TL olmkatadır. 3.000 TL net kira bedeli olan bir işyeri için ise 750 TL kira stopajı ödenmelidir. Aynı işyerinin toplam kirası stopaj ile 3.750 TL olmaktadır.