Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer, Ev Sahibi Kiraya Bu Yolla Yüzde Kaç Zam Yapabilir?

Kiracılarının ödedikleri kira bedellerinden memnun olmayan ev sahipleri kiraları arttırmak için her yolu deniyorlar. Ev sahiplerinin son umutları kira tespit davaları kaldı.
Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer, Ev Sahibi Kiraya Bu Yolla Yüzde Kaç Zam Yapabilir?

Ev shaiplerinin 1 yıl boyunca kiraya en fazla yüzde 25 zam yapabileceklerine dair kararın alınmasının ardından sistemin açıkları araştırılmaya başlandı. Ev sahipleri yüzde 25 sınırını nasıl aşabileceklerine dair tüm yolları deniyorlar. Son olarak kira tespit davası açmak ev sahiplerinin son sığınakları oldu. Ancak kira tespit davalarına dair bazı teknik detaylar ev sahiplerini oldukça zor durumda bırakabilir.

KİRA TESPİT DAVASI NEDİR?

Kira tespit davası bir ev sahibinin kiracısının kendisine değerinden düşük miktarda kira ödediğini iddia ederek bu kira bedelinin mahkemece belirlenmesini istediği davalardır. Ev sahipleri bu yolla kira zammı yapabileceklerini ummaktadırlar. Ancak pratikte bir kira tespit davası kapsamlı koşullara sahip bir mahkeme sürecidir. Ayrıca ev sahibinin kira tespit davası ile arzu ettiği kira bedelini alma garantileri de yoktur.

KİRA TESPİT DAVASI NE KADAR SÜRER?

Kira tespit davası açmayı düşünen ev sahipleri bu davaların ortalama ne kadar sürdüğünü merak ediyorlar. Kiracı aleyhinde kira tespit davası açan ev sahibinin bu davası ortalama 2 yıl ile 2,5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Yani kiracıdan zam isteyen ev sahibi bu zammı eğer mahkeme verirse ancak en erken 2 yıl sonra alabilir. Ayrıca ev sahipleri 5 yılı doldurmayan kiracılar aleyhinde de kira tespit davası açamıyorlar.

KİRA TESPİT DAVASI İLE KİRAYA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILABİLİR?

Kira tespit davası ile kiraya yapılabilecek zam oranı da merak ediliyor. Mahkeme eğer ev sahibinin şikayetini kabul eder ve davayı açarsa kira için bilirkişi görevlendirmesi yapmaktadır. Bu bilirkişi evin bulunduğu bölgede kiralık evlere dair bir fiyat araştırması yapar ve ortalama fiyat belirlenir. Yani ev sahibinin talep ettiği kira bedelinin hiç bir önemi yoktur. Bilirkişi genellikle ev sahibinin talep ettiği kira bedelinin biraz altında bir kira belirlemesi yapar. Ancak bununla da sınırlı kalınmaz. Kiracıların korunması için mahkemede hakkaniyet indirimi uygulanır. Bilirkişinin belirlediği kira bedelinde 10 yıldan fazla süredir kiracı olanlara yüzde 20, 10 yıldan az süre kiracı olanlara yüzde 10 indirim yapılır. Bu şekilde ev sahibi talep ettiği kiranın çok altında bir kirayı uygulamak zorunda kalabilir.

Emlak365.com