Kira Tespit Davası Nedir, Ne Zaman Açılır, Kiraya Ne Kadar Zam İle Sonuçlanır?

Ev sahiplerinin kiraladıkları evlere yüksek miktarlı zam yapabilme yollarından birisi de kira tespit davası açmaktır. Kira tespit davası açarak kiraya yasal zam oranının üzerinde zam yapılabilir mi?
Kira Tespit Davası Nedir, Ne Zaman Açılır, Kiraya Ne Kadar Zam İle Sonuçlanır?

Ev sahipleri kiraya verdikleri evlerinden almış oldukları kiralardan genellikle memnun olmamaktadırlar. Özellikle eski kiracıların ödedikleri kiraların miktarı emsallerine göre düşük kalabiliyor. bu durumda da ev sahipleri yasal kira zammının üzerinde bir kira zammı yapmak istiyorlar. Ancak bu zam talebine de kiracılar onay vermeyerek arada anlaşmazlık çıkıyor. Bu anlaşmazlığın giderilebilmesinin yollarını arayan ev sahiplerinin önüne kira tespit davası açma seçeneği geliyor. Kira tespit davası açılarak kiraya zam yapılabilir mi?

KİRA TESPİT DAVASI NEDİR?

Ev sahipleri kiraya verdikleri evler için aldıkları kiraları düşük bulmaları halinde kira tespit davası açarak kiraya zam yapılmasına imkan sağlayabiliyorlar. Kira tespit davası açmak için mahkemelere başvuran ev sahipleri bu davanın kabul edilmesi ile kiraya zam elde edebiliyorlar. Ancak bazı kritik detaylara göre kira miktarı mahkemelerce ev sahibinin lehine veya aleyhine belirlenebiliyor.

KİRA TESPİT DAVASI AÇMA ŞARTLARI NELERDİR?

Kira tespit davasının açılıp kabul edilebilmesi için öncelikte devam eden bir kira sözleşmesinin bulunması gerekmektedir. Ardından da ev sahibinin zam talep etmesini gerektirecek bir sürenin geçmiş olması gerekiyor. Örneğin kira sözleşmesi dolmadan 1 yıl içerisind ebu dava açılmak istenirse mahkeme bu davayı reddedebilir. Genellikle 5 yıl şartı uygulanmaktadır. 5 yılı geçen kira sözleşmelerinin ardından kira tespit davaları geçerli olabilmektedir. Ev sahiplerinin kira zammı talepleri böyle bir durumda kabul edilmektedir.

KİRA TESPİT DAVASI İLE YENİ KİRA NASIL BELİRLENİR?

Mahkemeler 5 yılı dolan kira sözleşmelerini dayanak kabul ederek kira tespit davasını görmeye başladıklarında yeni kiranın tespiti için bazı kıstasları dikkate almaktadır. Öncelikle evin bulunduğu lokasyondan, aynı niteliklere sahip evlerin yasal kira bedelleri araştırılıyor. Eski kiracı olmanın avantajı da hesaba katılarak yeni bir kira belirleniyor. Ancak bu yeni kiranın zam veya indirim şeklinde olabileceğinin herhangi bir garantisi bulunmuyor. Zam için dava açan ev sahipleri kirada indirim gibi bir sonuçla karşılaşabilirler.