Kiracı Evden Çıkarken Evi Boyatmak Zorunda Mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların başında kiracı evden çıkarken evi boyatıp boyatmayacağı oluyor. Bir kiracı evden çıkarken evi boyatmak zorunda mı? Kiracı evden çıkarken evi boyatmazsa ne olur? Ev sahibi kiracıdan evden çıkarken evi boyatmasını isteyebilir mi?
Kiracı Evden Çıkarken Evi Boyatmak Zorunda Mı?

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında çok çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların çözüm yolu ise hukuktur. Hukuken bazı durumlar net bir şekilde açıklansa da yine de çok iyi bilinmediğinden dolayı kiracılar ile ev sahipleri zaman zaman karşı karşıya gelebilmektedirler. Bu sorunlardan birisi de kiracıların evden çıkarken evi boyatmak zorunda olup olmamasıdır? Bir kiracı evden çıkarken hukuken evi boyatmak zorunda mıdır?

KİRACI EVDEN ÇIKARKEN EVİ BOYATMAK ZORUNDA MI?

Kiracının evden çıkarken evi boyatma zorunluluğunun olup olmaması bugün bile ana problemlerden birisi olmaya devam ediyor. Bu durum kısmen de olsa 6098 sayılı Borçlar Kanunu'nda açıklanmıştır. Kanunun “kiralananın geri verilmesi” başlıklı 334. maddesine göre kiracı kiralananı ne şekilde kiralamış ise ev sahibine aynı şekilde teslim etmek zorundadır. Ancak burada çok kritik bir detay bulunmaktadır. Kiracı evi kira sözleşmesine uygun olarak kullanmış ve kiralanan evde eskime veya bozulma meydana gelmişse kiracı bundan sorumlu tutulamaz. Bundan dolayı normal kullanımı yapılmış evlerde kiracılar evi boşaltırken boya yaptırmak zorunda değildir.

HOR KULLANMA DETAYI!

Kiracı evi kullanırken hor kullanır ve ev sahibi de bunu yasal olarak delillendirip tespit ederse kiracının evi boyatmasını talep edebilir. Bu konuda hor kullanma hususu çok kritik bir detaydır. Ev sahipleri hor kullanılan evde kiracıdan kaynaklı aşırı eskimenin kiracılar tarafından eski haline getirilmesini isteyebilirler. Aynı doğrultuda daha önce Yargıtay tarafından verilmiş emsal kararlar bulunmaktadır.

Öte yandan ev sahipleri kira sözleşmesi yaparken evden çıkarken evin boyatılmasını zaman zaman kiracılardan isteyebilmekte ve buna dair bir maddeyi sözleşmeye ekletmektedirler. Ancak ilgili kanun maddesine göre bu sözleşmenin ilgili maddesi kanunen geçersiz olmaktadır. Kiracılar yalnızca hor kullanmadan kaynaklanan tazminatları ödemekle yükümlüdürler. Bu şekilde başka bir tazminat taahhüt edilen sözleşmelerin hukuken bir anlamı yoktur.