Kiracı Kaçak Elektrik Kullanırsa Ev Sahibine Ceza Verilir Mi?

Ev sahipleri zaman zaman kiraya verdikleri evlerde kiracıların yaptıklarından dolayı sorumlu olabiliyorlar. Peki bir kiracı kiraladığı evde kaçak elektrik kullanırsa bundan ev sahibi sorumlu olur mu? Kiracısı kaçak elektrik kullanan ev sahibine ceza verilir mi?
Kiracı Kaçak Elektrik Kullanırsa Ev Sahibine Ceza Verilir Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira sözleşmesi ile oluşturulan ilişkiler bazen istenmeyen konuları gündeme getirebilmektedir. Ev sahipleri kiraya verdikleri konutlarda kiracıların olağan davranmalarını ve kira sözleşmesinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmelerini beklerler.

Bir kiracı, ev sahibinden habersiz bir şekilde kiraladığı evde kaçak elektrik kullanabilmekte ve bunun da hukuki sonuçları doğabilmektedir. Peki kiracısı kaçak elektrik kullanan ev sahibinin başı ne gibi dertlere girebilir. Kiracı kaçak elektrik kullanırsa ev sahibi bundan sorumlu olur mu?

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI NASIL OLUR?

Kaçak elektrik kullanımı iki türlü olmaktadır ve bu iki çeşit kullanımın da cezaları farklı farklıdır. Bunların ilki usulsüz elektrik kullanımıdır. Örnek verilecek olursa bir başkasının adına kayıtlı elektriği kullanmak veya mesken tarifesi üzerine kayıtlı olan bir elekrik abonesi sözleşmesine sahip elektriği iş yeri için kullanmak.

Usulsüz elektrik kullanımı da kaçak elektrik olarak geçmektedir. Böyle bir durumun yaşanması durumunda kullanan kişiden kesme-açma ücretinin 5 katı ceza olarak talep edilir. Kiracılar böyle bir duruma düşerlerse bunu ödemek zorundadırlar.

Kaçak elektrik kullanımının ikinci türü ise elektriği sayaçtan geçmeyecek şekilde kullanmaktır. Bu da hukuken enerji hırsızlığıdır. Böyle bir duruma düşen kiracılar için oldukça geniş yaptırımlar uygulanabilir.

Sayaçtan geçmeyecek şekilde hat çekip elektrik kullanan kiracılar tespit edildikten sonra toplam kaçak kullanılan elektrik miktarı belirlenir. Bu miktar aktif enerji tarifesinin 1,5 katı ile çarpılarak fatura oluşturulur. Bu faturalar kiracılar tarafından ödenmek zorundadır.

Enerji hırsızlığı olarak adlandırılan şekliyle kaçak elektrik kullanmanın cezası yüklü fatura ödemekle sınırlı kalmaz. Elektrik şirketi bu durum için hukuki işlem başlatıp savcılığaşikayetçi olabilir. Böyle bir durumda da kiracıya hırsızlık suçundan ceza verilip adli siciline işlenebilir.

EV SAHİBİNİN SORUMLULUĞU NEDİR?

Türkiye'de uygulanan hukuk sisteminde suç bireyseldir ve dolayısıyla cezası da bireyseldir. Kimse bir başkasının suçu nedeniyle cezalandırılamaz. Kiracısı kaçak elektrik kullanan ev sahibi bu anlayışla herhangi bir yaptırım ile karşılaşmaz. Ancak yargılama aşamasında ev sahibinin ihmali tespit edilirse cezalandırma gündeme gelebilir.