Kiracıların Temerrüde Düşmesi Nedir, Temerrüd Nedeniyle Kiracı Evden Çıkarılır Mı?

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki ilişkilerde zaman zaman kullanılan temerrüde düşme nedir? Kiracılar temerrüd nedeniyle evden nasıl çıkarılır? Kiracıların temerrüde düşmeleri nasıl olur?
Kiracıların Temerrüde Düşmesi Nedir, Temerrüd Nedeniyle Kiracı Evden Çıkarılır Mı?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında zaman zaman sorunlar yaşanabilmekte ve anlaşmazlıklar da hukuk zemininde çözülebilmektedir. Bu ilişki ile alakalı olarak da zaman zaman farklı terimler kullanılabilmektedir. Bunlardan birisi de kiracıların temerrüde düşmesidir. Peki temerrüde düşme nedir, nasıl olur, sonuçları nelerdir?

TEMERRÜDE DÜŞME NEDİR?

Kiracıların kiraladıkları evlerin kira bedellerini ev sahibinin ihtarname tebliğinde belirlenen süreler içerisinde ödememesine temerrüde düşme denilmektedir. 6 ay ve daha fazla süreli kira sözleşmelerinde 30 günlük süre içeriisnde, daha az süreli kira sözleşmelerinde ise 6 günlük süre içerisinde ev sahibinin ihtarname tebliğine karşılık kiracılar ödeme yapmak zorundadırlar. Bu süreler içerisinde ödeme yapılmaması durumunda hukuki süreç bir başka aşamaya taşınabilir.

KİRACILAR TEMERRÜDE NASIL DÜŞERLER?

Ev sahipleri tarafından kira ödemedikleri gerekçesiyle kiracılara ihtarname tebliği gönderilerek kira borçlarını ödemeleri istenir. Ancak kiracılar bu ihtarname ile belirlenen sürede ödeme yapmaazlarsa temerrüde düşmüş olurlar. Ev sahipleri gönderecekleri ihtarname tebliğinde temerrüde düşülmesi halinde kira sözleşmesini feshedeceğini bildirebilir. Bu ihtarnamede ödenmeyen kira bedeli açık bir şekilde ifade edilmelidir.

KİRACILAR TEMERRÜDE DÜŞME İLE NASIL TAHLİYE EDİLİRLER

Kiracılar kira borçlarını ödememeleri durumunda kiraladıkları evlerden tahliye edilme riski ile karşı karşıya kalabilirler. Burada ev sahibinin göndereceği ihtarname tebliği çok önemlidir. Ev sahipleri bu ihtarnameyi göndermeden kiracıları evden çıkaramazlar. Sözleşme süresi devam eden bir kira sözleşmesinde kiracıların en önemli yükümlülüğü kira ödemesidir.

Kiracılar kira ödemelerini yapmamaları durumunda ev sahipleri kiracının tahliyesi için süreç başlatırlar. İlk olarak ihtarname tebliği gönderilerek ödeme yapılmaması durumunda sözleşmenin feshedileceği kiracılara bildirilir. Bu bildirime rağmen verilen süre içerisinde ödeme yapılmazsa ev sahipleri kiracının temerrüde düşme nedeniyle evden tahliye edilmelerini sağlayabilirler.

Ev sahibinin gönderdiği ihtarname tebliğinde belirtilen süre içerisinde kira borçlarını ödeyen kiracıların evden tahliye edilmeleri mümkün değildir. Bu durumda kira sözleşmesinin feshi için ev sahiplerine hak tanınmamaktadır. Dolayısıyla kira sözleşmesi süre sonuna kadar geçerlidir. Kiracıların evden tahliyesi ile alaklı olarak bu durumda herhangi bir hukuki süreç başlatılamaz.