Kiracının Evi Hor Kullandığı Nasıl İspat Edilir?

Ev sahipleri tarafından kiracıların evi hor kullandıklarının ispat edilmesi nasıl yapılır? Ev sahibi kiracının eve zarar verdiğini hukuken nasıl kanıtlayabilir?
Kiracının Evi Hor Kullandığı Nasıl İspat Edilir?

Evc sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan meselelerin yasal çözümlerine dair büyük bir merak bulunuyor. Hem ev sahipleri hem de kiracılar farklı olaylarda nasıl hareket ederlerse mağdur olmayabileceklerini araştırıyorlar. Ev sahipleri kiracılara teslim ettikleri evi aynı şekilde teslim almak isterler. Kiracılar ise evden çıkarken ekstra bir ödeme yapmak durumunda kalmamak istiyorlar. Bu noktada ise yasal uygulamaya dair meraklar yaşanıyor. Kiracının eve verdiği zarar nasıl tespit edilmelidir?

KİRACININ EVİ HOR KULLANDIĞI NASIL İSPAT EDİLİR?

Ev sahipleri kiracıların evi hor kullandıklarına dair ispat yapma ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu ispata göre hukuki yollarla zarar tanzimi yapılabiliyor. Ancak bunun da bazı yolları bulunuyor. Bir ev sahibi kiracının evden çıktıktan sonra eve zarar verdiğini iddia ederek zarar tanzimi talebinde bulunması halinde hukuk önce bunun ispatına bakmaktadır. İspat edilemeyen ve iddia aşamasında kalan zararlar kiracılardan tanzim edilemez.

Ev sahipleri gördükleri zararları karşılayabilmek için bazı yollara başvurmalıdırlar. Öncelikle eğer kiracı evden çıktıktan sonra zarar giderilmişse, yerine yeni bir kiracı getirilmişse ev sahibinin eski kiracıdan yasal olarak herhangi bir şey talep etme hakkı yoktur. Olması gereken uygulamna ev sahibi kiracısı evden çıkar çıkmaz hukuki yola başvurup eve dokunmamaktadır. Mahkeme eve verilen zarar hususunda uzman bir kişiden veya heyetten rapor talep eder bu şekilde zararın tespiti yapılrı ve kiracının evi hor kullanıp kullanmadığı net şekilde ortaya çıkarılır. Eğer kiracı evi hor kullanmışsa zarar mahkeme aracılığı ile kiracıdan tanzim edilir.

OLAĞAN YIPRANMA HOR KULLANMAK DEĞİLDİR

Ev sahiplerinin genellikle yanlış yorumladığı hor kullanma kapsamı hukuken bellidir. Buna göre kiracı olağan yıpranmalardan mesul değildir. Örneğin evin boyası yıllar geçtikçe yıpranmışsa, kiracının bu yıpranmada olumsuz bir etkisi yoksa evi boyatmak kiracının sorumluluğunda değildir. Olağan yıpranma ev sahibin karşılaması gereken maliyetleri içermektedir.