Kiralara Emlak Vergisi Darbesi! Rekora Uçan Kiralara 5 Sene Ayarı

Rayiç bedel oranları belediyeler tarafından yeniden belirlenirken bazı bölgelerde kira zammı tartışması yaşanmasına neden oldu. Kiraya ne kadar zam geldi?
Kiralara Emlak Vergisi Darbesi! Rekora Uçan Kiralara 5 Sene Ayarı

Belediyelerin emlak vergisi zammı için attıkları rayiç bedel hesaplaması adımı kiracıları da mağdur etti. Pek çok bölgede toplanan takdir komisyonları tarafından hesaplanan rayiç bedellerin rekor miktarlarda yükselmesi o bölgelerde oturan kiracıları da mağdur etti.

Rayiç bedellerde yaşanan artışı neden gösteren ev sahipleri kiracılarına daha yüksek zam yapmak için harekete geçerken ev sahiplerine 5 sene hatırlatması geldi. Peki, ev sahibi kiraya ne zaman zam yapabilir, kiraya zam sınırı nedir?

EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN, NE KADAR ZAM YAPABİLİR, YASAL KİRA ARTIŞ ORANI SINIRI NEDİR?

Ev sahipleri ile kiracıların karşılıklı yasal hakları imzaladıkları kira sözleşmesi ile belirlenmekte olup üzerinde aksi bir maddeye yer verilmediği takdirde kira sözleşmesi 1 senelik düzenlenmiş kabul edilir. Kira sözleşmesinin süresinin dolması ile ev sahibinin kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar. Yani kiraya zam senede 1 kere, sözleşme tarihi dolduğunda yapılır.

Kira zammı oranı için yasal sınır ise o ay için TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması ile sınırlıdır. Bu rakamın altında zam yapılmasına izin verilirken üzerinde bir rakamda zam yapılması ile kanunen yasaklanmıştır.

Kiralara Emlak Vergisi Darbesi! Rekora Uçan Kiralara 5 Sene Ayarı

5 SENE DOLMADAN KİRA ARTIŞ ORANI TÜFE ÜZERİNE ÇIKAMAZ!

Bazı ev sahipleri tarafından rayiç bedeller üzerinde yaşanan artış neden gösterilerek kiracılara TÜFE üzerinde zam yapılmaya başlanması ile açılan dava sayısında rekor artış yaşandı. Konu hakkında açıklama yapan TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek konut fiyatlarına gelen rekor zamanların kiralara da yansıdığını belirterek ev sahiplerini uyardı.

Akipek ev sahiplerinin kiracılara TÜFE üzerinde zam yapamayacaklarını belirterek "“Ev sahibi dava açarsa, kira, TÜFE artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedellerine göre hakkaniyete uygun şekilde belirlenebilir. O bölge çok geliştiyse, hâkim hakkaniyete uygun şekilde TÜFE üzerinde artış yapabiliyor ancak bu 5 yılda bir istenebilir. Söz konusu davalar sulh hukuk mahkemelerinde görülüyor” dedi.

Kiralara son dönemde yüzde 15 ile yüzde 35 arasında zam geldiği belirtilirken artan kiralamanın zorunlu bir ihtiyaç olduğu belirtilirek ev sahiplerine uyarı yapıldı. Fahiş kira zammı isteyen ev sahipleri hakkında son dönemde şikayetler artarken vatandaş ödeyemeyeceği kira sözleşmesine imza atmak istemiyor ve konuyu yargıya taşıyor.