Kiralara Rekor Zam Gelmişti, Kira İndirimi İle Kirayı Düşürmenin Formülü Açıklandı!

Kiralık ev fiyatları rekor oranda zamlanırken ucuz kira formülü açıklandı. Kira indirimi 2021 için ne yapılmalı, kira indirimi talebi dilekçe örneği, kira indirimi davası nasıl açılır?
Kiralara Rekor Zam Gelmişti, Kira İndirimi İle Kirayı Düşürmenin Formülü Açıklandı!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında fahiş zam savaşı giderek büyüyor. Özellikle de İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler ile üniversite öğrencilerinin yoğun bulunduğu şehirlerde kiralık ev fiyatlarına gelen zamlar vatandaşı canından bezdirdi.

Kiralık ev kıtlığı yaşanırken vatandaş bulduğu evin kirası yüksek demeden tutmak zorunda kalırken daha sonra kira ödemede yaşanan sıkıntılar ile beraber kira uyarlama davası rakamlarında patlama yaşandı. Peki, kirayı indirmek mümkün mü, kira indirimi nasıl talep edilir, kira uyarlama davası nedir, nasıl açılır?

KİRA İNDİRİMİ 2021!

Emlakçılar ve ev sahipleri tarafından kiralık ev kıtlığı fırsat bilindiği, rekor zamlar peş peşe açıklandı. Özellikle de İstanbul'da üniversitelere, iş merkezlerine ve şehir merkezine yakın bölgelerde kiralık ev fiyatları son dönemde yüzde 300'e varan oranlarda zamlandı. Yükselen kiralar ile bazı ev sahipleri eski kiracılarını "kızım ya da oğlum gelecek" bahanesi ile evden çıkarmaya bile başladı.

Bazı ev sahipleri ise kiracılarını çıkarmakla tehdit ederek kiralara fahiş zamlar yapıyorlar. Ancak TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı kira artış oranı 2021 rakamı yüzde 17,09 ile sınırlı olduğu için ev sahipleri kesinlikle kira sözleşmesini yenilerken kiracılarına bu oran üzerinde zam yapamıyorlar.

Kiralara Rekor Zam Gelmişti, Kira İndirimi İle Kirayı Düşürmenin Formülü Açıklandı!

Konu hakkında kiracıları uyaran Avukat Elvan Kılıç, "Kira artış üst sınırı kanunla çizilmiştir. Madde gereği, en yüksek artışın, bir önceki kira yılında TÜFE'nin on iki aylık ortalamalarına göre değişim oranını geçmemek koşuluyla yapılması gerekiyor. Kira başlangıcına göre hesaplanacak, kira yılı için belirlenen şartın dışında yapılan artışlar geçerli değildir" diyerek zam oranının kesin olduğunu söyledi.

KİRA TESPİT DAVASI AÇILABİLİR!

Ev sahibinin fazla zam yapmak istemesi durumunda kiracıların kira uyarlama ya da tespit davası açabileceği belirtilirken bu dava ile fazla zam yapan ev sahiplerine karşı mahkemeler kira indirimi kararı verebilmektedir. Kira uyarlama davası söz konusu taşınmazın adres olarak bağlı olduğu Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden açılmakta olup emsal kiralar göz önünde bulundurularak mahkeme tarafından atanan bilirkişi tarafından adil kira bedeli belirlenmektedir. Devam eden kira sözleşmesi için ise en yüksek kira artış oranı o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması olarak belirlenmiştir.