Kırgızistan Gezi Rehberi

Kırgızistan seyahatinizde gezilecek yerler nereler? Kırgızistan'ın doğal, tarihi ve turistik yerlerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Kırgızistan Gezi Rehberi

Kırgızistan seyahatinizde gezilecek yerler nereler? Kırgızistan'ın doğal, tarihi ve turistik yerlerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Kırgızistan’da gezilecek yerler tarihi ve doğal güzellikleri içermektedir. Orta Asya’nın Türk devletleri arasında yer alan Kırgızistan, Orta Asya tarihinden ve kültüründen sayısız eser içermektedir. Başkenti Bişkek olan ülkenin sahip olduğu yaklaşık 6 milyon nüfus ile kalabalık sayılmayacak ülkeler arasında yer almaktadır. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsız olarak yönetilen ülkede Kırgızca ile birlikte Rusça da konuşulmaktadır.



Kırgızca konuştuğumuz Türkçeye benzemekle birlikte anlamak için zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle seyahat öncesinde aşina olduğunuz bu dile bir göz atmanız tatiliniz sırasında size yeterli gelecektir. Orta Asya’nın iklim özelliklerini taşıyan ülke kışları çok soğuk olup ziyaretler sırasında yaz aylarının tercih edilmesi ülkenin tümünün gezilebilmesi için yerinde bir karar olacaktır.

Kırgızistan’da Gezilecek Tarihi Yerler



Kırgızistan Gezi Rehberi

Kırgızistan tarihi ve turistik yerleri ziyaretiniz boyunca size özel anlar yaşatacaktır. Atalarımızın bu topraklardan geldiğini bilmek, onları daha yakından tanıma fırsatı bulmak ve onların izini takip etmek oldukça anlamlı olacaktır. Hepimizden bir parça taşıyan Kırgızistan’daki tarihi mekanlar içerisinde Türklerin büyülü Dünya’sından pek çok iz bulabileceksiniz.

1. Burana Kulesi: Tokmok şehri yakınlarında bulunan 25 metrelik kule tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. 9. Yüzyıl sonlarında inşa edilen kulenin 20 metrelik bölümünün depremde düştüğü söylenmektedir. Karahanlılar döneminde gözetleme amacıyla kullanılan kulenin tepesine merdivenler kullanılarak çıkılması mümkündür.

2. Rabat Abdullah Han Camii: Oş kentinde bulunan bu cami 16. Yüzyılda yapılmıştır.

3. Taş Rabat Kervansarayı: 12. Yüzyılda yapılan bu kervansaray Tanrı Dağları’nda inşa edilmiştir. Dönemin mimari özelliklerini yansıtan bu kervansaray ibadethane amacına da hizmet etmiştir.

4. Çolpon Ata Kaya Resimleri Müzesi: Atalarımızın yaşamı hakkında detaylı bilgi sunan bu müzede yer alan resimlerde savaş, av ve kutlama ile ilgili sayısız tasvir bulunmaktadır. Bu resimlerin 4000 yıllık olduğu teyit edilmiştir.

5. Babür’ün Evi: Babür İmparatorunun oturduğu bu ev Oş’ta bulunan Süleyman Dağı’nda yer almaktadır.

6. Süleyman Dağı: UNESCO Kutsal Dağlar Listesi’nde yer alan bu dağ Oş şehrinde bulunmaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu dağda Süleyman Peygamberin ibadet ettiğine inanılmaktadır. Dağda gezilmesi gereken pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

7. Rus Ortodoks Katedrali: 1895 yılında ahşaptan yapılan bu katedralin mimarisi ve doğallığı sizi büyülemeye yetecektir.

Kırgızistan’da Gezilecek Modern Mekanlar



Kırgızistan Gezi Rehberi

Kırgızistan tarihi eserleri listesi oldukça uzatılabilir. Ülkenin Eski Türklerden kalma sayısız tarihi eseri bulunmaktadır. Oş, Bişkek, Çolpon Ata ve çevre şehirler dolaşıldığında her ilde birden fazla tarihi esere rastlamak mümkün olacaktır. Sovyet Dönemi de dahil olmak üzere ülkede modern eserler de oldukça fazladır. Kırgızistan’daki modern mekanlar ülke hakkında pek çok yaşanan gelişmeye dayanarak yapılmıştır.

1. Holy Resurrection Katedrali: Modern görünümünden de anlaşılacağı üzere bu katedral Sovyet hakimiyeti döneminde inşa edilmiş olup başkent Bişkek’te yer almaktadır.

2. Ala Too Meydanı: Bişkek’te bulunan bu meydanda Kırgızistan’ın tarihinde yolculuk yapmanızı sağlayacak pek çok anıt ve heykel bulunmaktadır. Ayrıca meydanda tüm görkemi ile parlamento binası da bulunmaktadır.

3. Ata Beyit Anıt Kompleksi: Sovyetlerin haksız yere kurşuna dizdiği 137 kişinin anısını yaşatmak için dikilmiştir. 1990 yılında ortaya çıkarılan mezarlık daha öncesinde gizli tutulmaktaydı.

4. Cengiz Aytmatov Ev Müzesi: Ünlü Kırgız yazarın evi 2014 yılında müzeye çevrilerek halka açılmıştır.

5. Gapar Aitiev Güzel Sanatlar Müzesi: Bişkek’te yer alan müzede Kırgız kültürünün her dönemine ait sergilenen eserlere ulaşabilirsiniz.

6. Rus Ortodoks Kilisesi: Yapımı 2015 yılında tamamlanan bu kilise, Rus mimarisinde inşa edilmiş olup Orta Doğu’nun en büyük kilisesi unvanının sahibidir.

7. Zafer Meydanı: 2. Dünya Savaşı devam ederken tamamlanan bu meydan yeni evlenenlerin mutluluklarını sonsuz kılmak için çiçek bıraktıkları bir alan olarak tercih edilmektedir.

8. Ruh Ordo Açık Hava Müzesi: Çolpon Ata şehrinde bulunan bu açık hava müzesinde her dine ait ibadethane yan yana bulunmaktadır. Hoşgörünün merkezi olan bu müzede Dünya’ya damga vurmuş liderlerin heykelleri de bulunmaktadır.

Kırgızistan’da Gezilecek Doğal Güzellikler



Kırgızistan Gezi Rehberi

Kırgızistan doğal güzellikleri bize atalarımızdan pek çok söylemektedir. Onların gördüğü ve yaşadığı bu coğrafyada bulunmak ve onların gördüğü Kırgızistan’daki doğa harikaları ziyaretlerini gerçekleştirerek ata topraklarını tanımak bize huzur verecektir. Ata topraklarının bizlere sunduğu doğal güzelliklere bir göz atalım.

1. Issık Göl: El değmemiş bu doğa harikası ayrıca Dünya’nın en büyük krater gölü unvanının sahibi. Soğuk Kırgızistan kışlarında bile buz tutmayan bu gölün etrafında yürüyüş yolları da mevcut. Balıkları görebileceğiniz berraklığa sahip suyu ile bir denizi andıran büyüklüğe sahip bu gölü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

2. Song Kul: 3000 metre yüksekliğe sahip bu göl etrafında bulunan dağlar ile birlikte size görsel bir şölen sunuyor.

3. Ala Arça Milli Parkı: 20 Bin hektar alana kurulu olan bu milli park nehrin kıyısında yer almaktadır. Tatilinizde doğa ile iç içe dinlenme ihtiyaçlarınız için ziyaret etmelisiniz.

4. Oak Park: Bişkek’in en eski parklarından olan bu parkta 1890 yılından kalma meşe ağaçları bulunmaktadır. Park bünyesinde bulunan anıtlar ve tarihi heykeller ile tarih ve doğayı bir arada bulabilirsiniz.

5. Skazka Kanyonu: Kırmızı kum taşı kayaçları ile süslenmiş bu kanyon eşsiz bir manzarayı sizlere sunmaktadır.

6. Sary Mogol: Ulusal At Oyunlarının düzenlendiği bu dağın yemyeşil doğası görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

7. Alay Vadisi ve Lenin Zirvesi: Her yıl dağcıların tırmanış için ziyaret ettiği bu dağda vahşi hayvanlar da yaşamaktadır. Renkli çiçekleri, yeşil yapısı ve dağ manzarası ile beğeneceğiniz doğal güzellikler arasında yer almaktadır.

8. Aygül Dağı: Batken bölgesinde bulunan bu dağın en büyük özelliği, sadece bu dağda yetişen ve 2 haftalık ömrü bulunan Aygül Çiçeğine ev sahipliği yapması.

9. Talas Bölgesi: Türklerin İslamiyet’le tanışmasına sebep olan Talas Savaşı’nın yapıldığı bölge olan Talas Bölgesi, pek çok doğal oluşumu ve tarihi yapısı ile atalarımızın izini takip edebileceğimiz en önemli bölgeler arasında yer almaktadır.

10. Toktoğul Havzası: 2 tane buzul göl, nehir ve eşsiz dağ manzarasına sahip bu havzada baraj da bulunmaktadır.

Kırgızistan’ın Meşhur Yemekleri



Kırgızistan Gezi Rehberi

Göçebe kültürün etkilerini günümüzde taşımaya devam eden Kırgızistan yemekleri et ağırlıktır. Rus mutfağından da ve diğer Türk Devletlerinden de izler taşıyan Kırgız mutfağını yakından tanımak için Kırgızistan’ın geleneksel yemekleri listesine göz atmakta fayda vardır.

1. Beşparmak: Kuzu eti, erişte ve soğanla yapılan bu yemekte çatal veya kaşık kullanılmamaktadır.

2. Kuurdak: Koyun eti, sakatat ve kırmızı etin kavrulması ile yapılan bu yemek fırınlanmış patates ve soğan ile birlikte servis edilmektedir.

3. Manty: Buharda pişirilen bu mantının boyu alışılmışın dışındadır. Poğaça büyüklüğünde olan mantılardan mutlaka denemelisiniz.

4. Kırgız Pilavı: Pirinç, kuş başı et, salça, baharat ve soğan kullanılarak hazırlanmaktadır.

5. Borsok: Ekmek olarak kullanılan hamur kızartmasıdır.

6. Kımız: Kısrak sütünün fermente edilmesi ile hazırlanan bu meşhur içeceğimiz Kırgız mutfağında yerini almaktadır.

Kırgızistan’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Atalarımızın geleneklerine devam edebilmek için Kırgızistan’da yapmadan dönmemeniz gerekenler listesini eksiksiz olarak yerine getirmemiz gerekmektedir.

1. Cengiz Aytmatov’un evini ziyaret edin.

2. Doğal güzellikler arasında bulunan dağlara tırmanış gerçekleştirin.

3. Trekking yapın.

4. Kımız deneyin.

5. Ata binin.

6. Düzenlenen Kırgız Festivallerine katılın.

7. Issık Gölü’nde çadırda kalın.

8. Geleneksel Kırgız el ürünlerinden satın alın.

Kırgızistan’daki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ata topraklarına yapacağınız ziyarete hazırlıklı gidebilmek için Kırgızistan’daki tatiliniz için uyarılar hakkında yapmanız gerekenleri ihmal etmeyin.

1. Kırgızistan’ı tam olarak keşfetmek için yapacağınız seyahatlerde yaz aylarını tercih edin.

2. Her ne kadar yaz aylarında seyahat edecek olsanız da valizinize kışlık kıyafetler koymayı ihmal etmeyin.

3. 5 günden fazla kalmayı planlıyorsanız indiğinizde resmi makamlara bu durumu bildirmeyi ihmal etmeyin.



Emlak365.com Özel İçerik