Kısa Vadede Kredi Çekerek Ev Almak Mı, Uzun Vadede Konut Hesabı Açarak Birikim Yapmak Mı Mantıklı?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için kritik bir süreç başladı. 31 Aralık tarihi itibari ile pek çok indirim sona erecek. Peki, kredi çekmek mi konut hesabı açarak birikim yapmak mı mantıklı?
Kısa Vadede Kredi Çekerek Ev Almak Mı, Uzun Vadede Konut Hesabı Açarak Birikim Yapmak Mı Mantıklı?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için kritik bir süreç başladı. 31 Aralık tarihi itibari ile pek çok indirim sona erecek. Peki, kredi çekmek mi konut hesabı açarak birikim yapmak mı mantıklı?

Yeni bir karar açıklanmadığı takdirde tapu harcı indirimi ve konutta KDV indirimi 31 Aralık 2018 tarihi itibari ile sona erecek. Bunlara ek olarak 2019 yılı ile beraber konut stoklarının bitmesi ile konut fiyatları zamlanacak.



Bu nedenle emlakçılar bu dönemin konut satın almak için son derece uygun olduğunu savunuyor ancak oldukça yüksek bir seviyede seyreden konut kredisi faiz oranları buna müsaade etmiyor. Peki, vatandaş ne yapmalı, hemen konut kredisi çekerek ev mi almalı, yoksa konut hesabı açarak birikim yaparak ev mi satın alınmalı?



5 Yıl Vadeli Konut Kredisi Çeken Kaç Lira Ödeyecek?



60 ay vadeli 100 bin lira konut kredisi çeken bir kişi bugün 60 vadeli en düşük konut kredisi olarak uygulanan yüzde 1.89 üzerinden hesaplandığı takdirde aylık ödeme tutarı aylık 2 bin 800 lira toplam geri ödeme tutarı 168 bin lira oluyor. Yani 5 yıl vadeli kredi kullanan kişinin ödeyeceği konut kredisi faizi 68 bin lira oluyor. Kredi dosya masrafı, sigorta masrafı, konut kredisi ekspertiz ücreti ve ipotek ücreti gibi kalemler hesaplandığında 2 bin liralık bir masraf alındığı farz edilirse tüketici bankaya 70 bin lira fazladan ödemiş oluyor.



Ev Almadan Birikim Yapılırsa 5 Yılın Sonunda Ne Oluyor?



5 yıl boyunca konut hesabı açarak bankada birikim yapmayı tercih eden bir kişi konut hesabı açarak her ay düzenli olarak 2 bin 800 lirayı kenara koyarsa (konut kredisi için ödeyeceği tutar) 5 yılın sonunda 168 bin lira parayı kenara koymuş oluyor.



Her sene bu paranın yükselmesine rağmen sabit olarak düşünürsek en üst sınır olan konut hesabı desteği olarak 25 bin lira parayı da devlet hibe olarak konut desteği şeklinde tüketiciye veriyor. Yani 5 senenin sonunda vatandaşın hesabında 193 bin lira birikmiş oluyor. Üstelik paranın faizli hesapta değerlendirilmesi durumunda üzerine faiz olarak gelecek ekstra bir para da bulunuyor.



Aynı kişinin aylık kirası bin lira olan bir evde oturması ve her ay kirasına yüzde 10 oranında zam gelmesi durumunda birinci sene 12 bin lira, ikinci sene 13 bin 200 lira, üçüncü sene 14 bin 520 lira, dördüncü sene 15 bin 972 lira ve beşinci sene 17 bin 569 lira olmak üzere toplamda 5 yıllık kirası ise 73 bin 261 lira kira ödemesi çıkıyor.



Yani vatandaş 193 bin lira para biriktiriyor ancak biriktirdiği parasının 73 bin 261 lirası kira olarak cebinden çıkıyor geriye elinde 119 bin 700 lirası kalıyor. Aslında 60 ay vadeli konut kredisi için kafa kafaya bir sonuç elde kalıyor. 5 yıl içinde konut fiyatlarının yaşayacağı zam düşünüldüğünde aslında şu anda 5 yıl vadeli 100 bin lira konut kredisi çekerek ev almak daha mantıklı gibi duruyor.



Emlak365.com