Konut Alacaklar Dikkat! Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kriter

Ev sahibi olmak isteyen kişiler düşen kredi faiz oranları ile beraber harekete geçti. Peki, ev alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, ev alırken nelere dikkat edilmeli?
Konut Alacaklar Dikkat! Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kriter

Ev sahibi olmak isteyen kişiler düşen kredi faiz oranları ile beraber harekete geçti. Peki, ev alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Kamu bankaları tarafından başlatılan 0.99 konut kredisi kampanyası sonrasında vatandaş yeniden ev almak için harekete geçti.



Konut projelerin satış ofisleri uzun süre sonra yeniden hareketlenmeye başlarken artan konut talebi sonrası emlak uzmanları vatandaşı sonradan pişman olmaması için bazı önemli konular hakkında uyardı.



Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?



Pek çok kişi ev satın alırken sadece konutun fiyatına ve lokasyonuna bakarken aslında ev seçimi sonrasında mutlu bir hayat sürmek açısından büyük önem taşıyor. Peki, ev alırken nelere dikkat edilmeli?



Evin Lokasyonu



Satın alacağınız evin lokasyonu kararınızın en önemli parçasıdır. Evin merkeze olan yakınlığı arttıkça fiyatı da doğru orantılı olarak artacaktır. Amacınız bu noktada merkeze, ulaşım araçlarını, metro ağlarına, okullara ve alışveriş merkezi ile büyük marketlere en yakın olan evi en ucuz fiyat ile belirleyebilmek olmalıdır.



Evin Fiyatı



Tabi ki kararınızda satın alacağınız evin bütçenize olan uygunluğu da önemli olacaktır. Bu noktada ev fiyatı için dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de amortisman süredir. Yani satın aldığınız konutu kiraya vermeniz durumunda elde edeceğiniz kira gelirinin satış için ödediğiniz tutarı karşılama süresidir.



Örneğin 200 bin liraya ev alan bir kişinin bu evi 1.500 liraya kiraya vermesi durumunda amortisman süresi 11 yıldır. Evin amortisman süresi 10 yıla ne kadar yakınsa yatırım için o kadar uygundur. Süre uzadıkça evin fiyat avantajı azalır.



Depreme Olan Dayanıklılığı / Bina Yaşı



Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 70 gibi büyük bir bölümünün deprem riski olan bölgelerde yaşaması konut seçiminde binanın sağlamlığını sorgulama zorunluluğu doğurmaktadır.



Eski binalarda çimento ve demirin kullanım ömrünün olması nedeni ile depreme dayanıklılık azalırken yine 1999 depremi sonrasında yapılan binalarda da denetimler çok daha sıkı olduğu için bu tarihten sonra yapılan binaların tercih edilmesi ya da deprem güçlendirmesi yapılan binaların tercih edilmesi önemlidir.



Evin Cephesi / Bulunduğu Kat



Özelllikle de Antalya gibi çok sıcak ve Ankara gibi kışın çok soğuk olan mevsimsel özelliklere sahip olan şehirlerde kat ve cephe seçimi çok önemlidir.



Soğuk şehirlerde en üst katlar ve kuzey cepheler asla tercih edilmemelidir. Ara katlar ve güney cepheler tercih edilmelidir.



Sıcak şehirlerde ise tam tersi üst katlar ve kuzey cepheler yazın çok daha konforlu bir şekilde mevsimi geçirmenize yardımcı olacaktır.



Emlak365.com