Konut Fiyatları Rekora Yürüdü, Kriz Derinleşti! Yabancılara Konut Satışı Yasaklanıyor

Konut krizi tüm dünyada her geçen gün biraz daha derinleşiyor. Ofis projelerinin konuta dönüştürülmesi, kira artışına devlet müdahalesi ve yeni toplu konut projeleri gündemde.
Konut Fiyatları Rekora Yürüdü, Kriz Derinleşti! Yabancılara Konut Satışı Yasaklanıyor

Tüm dünyada pandemi sonrası yaşanan konut krizi her geçen gün biraz daha derinleşmeye devam ediyor. Hem satılık hem de kiralık konut fiyatları cep yakarken aralarında Türkiye'nin de yer aldığı çok sayıda ülkede duruma müdahale için alternatif yöntemler araştırılıyor.

EV KİRALARINA ÜST SINIR VE YENİ KONUT ARZI PLANLARI HAZIRLANIYOR!

Özellikle de ev kiralarına gelen fahiş zamlar gündemi meşgul etmeye devam ederken konu hakkında politikacılar da alternatif çözüm planları oluşturmaya çalışıyor. Şu anda en çok tartışılan konu kiralara üst sınır belirlenmesi olarak öne çıkıyor. Mülkiyet hakkına müdahale tartışmalarını beraberinde getiren bu müdahaleye alternatif ise ev sahiplerinden alınan vergilerin kaldırılmasını sağlayarak kiraları düşürmek.

Yine konut arzını arttırabilmek adına evden çalışma sisteminin yaygınlaşması ile boşalan ofis projelerini konut projesine çevirmek, bu sayede boş konut arzını arttırarak fiyatları kırmakta tartışılan çözüm önerileri arasında bulunuyor.

Konut Fiyatları Rekora Yürüdü, Kriz Derinleşti! Yabancılara Konut Satışı Yasaklanıyor

YABANCILARA KONUT SATIŞI YASAKLANIYOR!

Kriz konusunda pek çok ülke alternatif çözüm önerileri ararken Kanada Başbakanı Justin Trudeau seçim vaadi olarak yabancılara konut satışını yasaklama sözü verdi. Singapur ise bu kararı verdi ve hem ikinci konutunu alacak vatandaşlara hem de yabancılara konut satışına kısıtlama getirdi. İrlanda ve Avustralya da ise kira artış oranına sınırlama ve kira üst limiti belirlenmesi konusunda çalışmalar sürüyor.

Arjantin konut krizinin en derinden hissedildiği ülkelerden biri olarak öne çıkarken şehir merkezinde bulunan ev fiyatları üçe katladı. Arjantinlilerin maaşının yüzde 40'lık bölümünün ev kirası ve faturalara gitmesi üzerine yeni alınan önlemler kapsamında 2 senelik olarak düzenlenen kira sözleşmelerinin 3 senelik olmasına karar verilirken yine kira artış oranının Merkez Bankası tarafından belirlenen adil bir endeks üzerinden belirlenmesine karar verildi. Bir çalışanın maaşının yüzde 30'unu kiraya ödemek zorunda kaldığı Avustralya'da ise 1 milyar dolarlık konut satın alma planı açıklandı. Ancak fiyatlar buna rağmen düşmedi.

Türkiye'de de Suriye'li ve Afganlı mülteci göçü sonrasında kiralık evler hızla dolarken yüz yüze eğitime geri dönüşün başlaması ile beraber boş kiralık ev bulmak imkansız hale gelirken hem satılık hem de kiralık ev fiyatları büyük bir hızla zamlanmıştı.