Faizler Yükseldi Senetle Taksitli Ev Satışları Yeniden Başladı

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinin ardından konut firmaları senetle konut satışlarına geri döndüler. Müşterilerine ev alımlarında kolaylık sağlamayı amaçlayan konut firmaları yeni projelerinde senetle ev satışına başladılar.
Faizler Yükseldi Senetle Taksitli Ev Satışları Yeniden Başladı

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan sert yükselmeler ev alacakların önündeki en büyük engel konumunda. Son aylarda daha da yükselen konut kredisi faizleri aylık yüzde 1.32, yıllık ise yüzde 17.00 bandında yer alıyor. Faiz oranlarının yükselmesi 2021 yılının ilk çeyreğinde oluşan konut satış istatistiklerine de yansıdı

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE KONUT SATIŞ RAKAMLARI

Konut satış rakamlarının yılın ilk çeyreğinde bulunduğu konuma dair Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir açıklamalarda bulundu. Özkan Aydemir yapmış olduğu konuşmasında vatandaşların ve konut yatırımı yapanların yılık ilk dört ayında kredili ev almadığını ifade etti. Bu süreçte tercih edilen ilk seçenek ise şirket içi vade ve senetli ödeme yöntemleri olduğu vurgulandı.

Senetli konut satışları konusuna özel parantez açan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir şu bilgileri verdi.

"Özellikle pandemi süreçlerinin etkisi ile değişken bir ekonominin içindeyiz. Artan inşaat maliyetleri nedeniyle yeni konut fiyatlamaları da bu yüzden yükseldi. Konut fiyatlarının yükselmesi ve bunun yanı sıra konut kredisi faiz oranlarında beklenen oranların yakalanamaması nedeniyle konut almak isteyenler bankalardan uzaklaşmak zorunda kaldı. Konut almak isteyenler öncelikle birikimlerini peşinat olarak vermek suretiyle kalan kısımları için senetli ödemeye yönelmiş durumda."

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ARTIYOR

Konuşmasının son bölümünde inşaat sektörü güven endeksi verilerine de değinen Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aydemir, İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nin yeni yıla 1,7 puan artış ile giriş yaptığını hatırlattı. Bu oranın yılın ikinci ayında 3.2 puan arttığını ifade eden Aydemir artışın mart 2021 döneminde de sürdüğünü açıkladı. Sektörde yeni yıla ilişkin iyimserliğin sürdüğünün altını çizen Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir mevcut işler seviyesi ve yeni alınan işler seviyesi de güveni destekliyor, dedi.