Mahkeme imar planını iptal etti! Limonlu Bahçe Konakları projesinde yeni gelişme!

İstanbul’un önemli konut projelerinden birisi olarak gösterilen Limonlu Bahçe Konakları projesinin imar planlarının iptal edildiği bildirildi.
Mahkeme imar planını iptal etti! Limonlu Bahçe Konakları projesinde yeni gelişme!

İstanbul’un önemli konut projelerinden birisi olarak gösterilen Limonlu Bahçe Konakları için yeni bir gelişme yaşandığı bildirildi. Ümraniye Yamanevler’deki projenin imar planlarının mahkeme tarafından iptal edildiği bildirildi.

MAHKEMEDEN KARAR ÇIKTI!

Toplam 189.243 metrekareyi kapsayan Doğa Madencilik AŞ ve TÜRKSAT’a ait parsellerin PTT alanı, park, yol olan imarı 2021 yılında ticaret-konut, millet bahçesi, park ve yol olarak değiştirilmiştir. 9 kata kadar izni bulunan arazide 82.766 metrekare olan inşaat hakkı da 193.624 metrekareye yükseltilmişti. Bu imar planları da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

Yapılan imar planı değişikliklerine karşı Ümraniye Belediyesi CHP Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten dava açmıştı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi 7 temmuz 2022 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme son olarak ise 31 Ekim 2022 tarihinde imar planlarının tamamen iptal edilmesine hükmetti.

Mahkemede oy birliği ile alınan kararda taşınmazlar için öngörülen fonksiyonların yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırıcı etki yapacağı belirtildi. Belirtilen imar planı değişikliğinin bölgenin sosyal ve teknik altyapısını bozacak nitelikte olduğu gerekçesi ile iptal kararı verildi.

İmar planı değişikliğini iptal eden mahkeme kararında yapılan plan değişikliğini zorunlu kılan teknik ve nesnel bir gerekçenin ortaya konulamadığının da altı çizildi. Parsel bazında yapılan plan değişikliğinin sosyal donatı standartlarının düşmesine, ulaşım kademelenmesinin sağlanamamasına neden olacağı belirtildi. Bu gerekçelerle yapılan imar planı değişiklikleri hukuka uygun bulunmayarak iptal edildi.

İNŞAATIN DURDURULMASI İSTENİYOR!

Mahkemenin temmuz ayında yürütmeyi durdurma kararı vermesine karşın Limonlu Bahçe Konakları’nda inşaat çalışmaları durmadı. Şu anda da projede inşaat çalışmaları devam ediyor. Davayı açan Mehmet Özgür Üreten inşaatın durdurulması için Ümraniye Kaymakamlığına yazı yazmıştı. Kaymakamlık da konuyu Ümraniye Belediyesine iletmişti. Belediye ise imar planları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilen alanın yapı ruhsatlarının geçerli olduğu ve bundan dolayı inşaatın durdurulamadığını açıklamıştı. Şimdi Ümraniye Belediyesi’ne yeni bir başvuru yapılırken bundan sonra sürecin ne şekilde işleyeceği merak ediliyor.