Yeni Evim Kampanyasına Kredi Limiti Engeli

Kamu bankaları aracılığı ile başlatılan Yeni Evim kampanyası başladı. Ancak vatandaşlar kampanya şartlarına uygun daire bulmakta zorlanıyor. Ev fiyatlarının fahiş şekilde yükseldiği günümüzde müteahhitler konutların satış değerini düşük gösterip az vergi ödemenin peşinde.
Yeni Evim Kampanyasına Kredi Limiti Engeli

Yeni Evim kampanyası ile orta gelir düzeyindeki vatandaşların uygun ekonomik koşullarda ev sahibi olması amaçlanıyor. Ancak kampanyanın başlamasıyla kredi limiti sorunu da ortaya çıktı. Müteahhitler yüksek vergi nedeniyle sattıkları konutların asıl fiyatını satış fiyatı olarak göstermek istemiyor. Vatandaşlar ise düşük satış bedeli nedeniyle ihtiyacı olan kredi miktarını çekememekten şikayetçi.

Başlatılan Yeni Evim kampanyasıyla birlikte ev sahibi olmak isteyen vatandaşların hevesi kursağında kaldı. Banka tarafından onaylanan konutları satın alabilen vatandaşlar, müteahhitler tarafından konulan kredi limitlerine takılmış durumda. Her ne kadar kampanya Türkiye'de 3 bölge üzerinden kredi limiti içerse de fazla vergi ödemek istemeyen müteahhitler, satış bedelini düşük göstererek kendilerinde bir limit uyguluyor.

Müteahhitlerin Kredi Limiti Vatandaşları Bezdirdi

Yeni Evim projesi hayata geçirildiği ilk günden büyük ilgi gördü. 0,69 gibi oldukça cazip bir faiz oranından yararlanarak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, ilerleyen günlerde artan talep nedeniyle ev fiyatlarının yükselmesinden endişe ettiklerinden kampanyanın ilk gününde bankalar önünde sıra oldu. Ancak kampanyanın işleyişi hakkındaki eksik bilgiler nedeniyle hemen herkes eli boş döndü.

 Kampanyanın işleyişinin yanında vatandaşların karşısında çıkan müteahhit limiti de herkesin hevesini kursağında bıraktı. Yeni Evim projesi kapsamında 3 bölgede, 2 milyon, 3 milyon ve 4 milyonluk kredi sınırları belirlendi. Ancak vatandaşların hiç biri bu şartlar altında ev bulamadı.

Konut satışlarında uygulanan yüksek vergiler nedeniyle ev satan müteahhitler satış bedelini düşük göstererek daha az vergi ödemek istiyor. Bu durumda elinde yeterli peşinat bulunmayan ve Yeni Evim kampanyası dahilinde alacağı evin yüzde 90'ına kredi kullanacak olan vatandaşlar da ev sahibi olma hayalinden vazgeçmek zorunda kalıyor.

Devlet Zarara Uğratılıyor

Yeni Evim kampanyasının hayata geçirilmesiyle birlikte konut sektöründeki çok büyük bir problem de ortaya çıktı. Sadece sıfır evleri kapsayan projede vatandaşlar yalnızca kampanyaya uygun müteahhitlerden konut satın alabiliyor. Sıfır konutlara olan talebin artmasıyla birlikte müteahhitlerin sattıkları evi tapuda düşük bedelden gösterdiği gün gibi ortaya çıktı.

Bu uygulama nedeniyle müteahhitler topu bedeli düşük gösterilen evlere asıl satış fiyatı üzerinden değil, düşük gösterilen tapu satış bedeli üzerinden vergi ödüyor. Böylelikle vergi kaçıran müteahhitler nedeniyle devlet ciddi bir zarara uğratılıyor. 

Vatandaşlar Vergi Probleminin Çözülmesini İstiyor

Yeni Evim kampanyasından yararlanmak isteyen vatandaşların çoğalmasıyla birlikte ortaya çıkan vergi kaçakçılığı meselesi herkesi rahatsız etti. Müteahhitler yüksek vergilerden şikayet ederken, vatandaşlar ise düşük gösterilen tapu bedeli nedeniyle ihtiyacı olan kredi miktarını alamamaktan şikayetçi. Şimdi herkes yetkililerden bu problemin çözülmesi için bir adım atmasını bekliyor.